Müslüm Doğan, yargılandığı bir davada beraat etmesine rağmen, yurt dışına çıkış yasağının hala kaldırılmaması nedeniyle sorun yaşamaktadır. Doğan, ailesiyle birlikte uzun yıllardır İsveç’te yaşadığını, orada bir iş yerinin bulunduğunu ve yurt dışı çıkış yasağının kendisine ciddi maddi ve manevi zararlar verdiğini dile getirmiştir. Bu durum, onun özel ve aile hayatına saygı hakkının ihlal edildiği anlamına geldiğini savunarak, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulunmuştur.
AYM’nin Resmi Gazete’de yayımlanan gerekçeli kararında şu tespitler yapılmıştır:
- Başvurucu hakkında uygulanan yurt dışına çıkış yasağı, onun özel hayatına ve aile hayatına saygı hakkına müdahale etmiştir.
- Başvurucu, itirazlarını yargı makamlarına taşımış; ancak, soruşturma ve kovuşturma makamları, ilgili ve yeterli değerlendirmeler yapmaksızın bu talepleri reddetmiştir.
- Başvurucunun beraatine hükmedilmesine rağmen, adli kontrol şartlarına aykırı bir şekilde yurt dışı çıkış yasağının devamına karar verilmiştir.
Tüm bu süreç incelendiğinde, yargı makamlarının başvurucunun yaşadığı ülkedeki bağlarla isnat edilen suçun niteliği, delil durumu ve olası sonuç cezasını göz önünde bulundurarak, muhakemenin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi ve başvurucunun savunma hakkını kullanabilmesi açısından uygulanan tedbir ile kamu menfaati arasında adil bir denge kurmadığı söylenebilir.
Ayrıca, müdahale edilen tedbire alternatif olabilecek seçenekleri tartışmadığı ve başvurucunun özel ve aile hayatına yönelik müdahalenin olumsuz etkilerini azaltacak şekilde hızlı ve özenli bir ceza soruşturması/kovuşturması gerçekleştirmediği vurgulanmalıdır.
Sonuç olarak, neredeyse bir yıl süren yurt dışı çıkış yasağı şeklindeki müdahalenin, demokratik toplum düzeninin gereklerine ve ölçülülük ilkesine uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.
Bu gerekçelerle AYM, Müslüm Doğan’ın özel hayata ve aile hayatına saygı hakkının ihlal edildiğine hükmetmiş ve ayrıca 30 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar vermiştir.