1. Haberler
  2. Teknolojiden
  3. ALS Hastalarına Yönelik İnovatif Robot Kol Projesi

ALS Hastalarına Yönelik İnovatif Robot Kol Projesi

featured

SAÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammed Kürşad Uçar ALS Hastalarına Yönelik İnovatif Bir Proje Geliştirdi

Yaklaşık 5 yıl önce, Sakarya Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği öğretim üyesi Doç. Dr. Muhammed Kürşad Uçar, ALS hastalarının günlük yaşamlarını kolaylaştırmak amacıyla çığır açan bir proje hazırladı. Bu projede bölüm öğrencileriyle birlikte çalışarak, beyindeki elektriksel hareketleri ölçmede kullanılan elektroensefalografi (EEG) başlığı aracılığıyla çalışan bir robot kol geliştirdi.

Bu projeye TÜBİTAK’tan da destek sağlandı ve geliştirilen yapay zeka destekli robot kolun ticarileşme süreci devam etmektedir. Doç. Dr. Uçar, proje ile ilgili olarak, “Nihai aşamada insanlar bunu alıp evde kullanabilir” şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Muhammed Kürşad Uçar ve Ekibinin Hedefleri

2011 yılından bu yana biyomedikal sinyal işleme ve yapay zeka alanında çalışmalar yürüten Doç. Dr. Muhammed Kürşad Uçar, ALS hastalarının yaşadığı zorlukları hafifletmek amacıyla projeyi geliştirdiğini belirtti. Geliştirilen yapay zeka destekli robot kol, ALS hastalarının belirli ihtiyaçlarını karşılayabilecek ve sadece beyin sinyaliyle çalışabilen bir donanım olarak tasarlandı.

Uçar, yaptığı açıklamada, “Geliştirdiğimiz prototip sistem yüzde 97 doğruluk oranıyla çalışıyor” ifadelerine yer verdi. Ayrıca, projede yer alan öğrencilerin yapay zeka modüllerini kendilerinin oluşturduğunu ve projenin ilerleyen aşamalarında dış iskelet geliştirme hedeflerinin olduğunu belirtti.

Öğrencilerin Gözünden Proje

Öğrencilerin Gözünden Proje

Projede yer alan öğrencilerden biri olan Ali Semih Zengin, geliştirilen robot kolun şu anda masa üzerinde bağımsız şekilde çalışabildiğini ve sorunsuz bir şekilde işlev gördüğünü ifade etti. Ancak Zengin, “Tabii ki daha geliştirilebilecek çok şey var” dedi ve projenin sadece robot kol olmadığını, gelecekte robot ayak ve bacak gibi farklı uygulamaların da geliştirilebileceğini vurguladı.

Projenin bir diğer öğrenci ekibi üyesi Göker ise projenin robot kol ve yapay zeka ile beyin sinyallerini işleme olmak üzere iki temel kısımdan oluştuğunu belirtti. Göker, projenin insanlığa büyük fayda sağlayabileceğini düşündüklerini vurguladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin