TCMB ve Enflasyon Gelişmeleri

featured

Enflasyonun Haziran ayında sekiz ay sonra ilk kez gerilemesi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizinde indirim yapabileceği spekülasyonlarına neden oldu. Analistler, TCMB’nin dördüncü çeyrekte faiz indirimi yapabileceğini öngörürken, Goldman Sachs ise bu yönde bir beklentiyi dile getirdi.

“Temkinli Yaklaşımı Korumamız Gerekiyor”

TCMB Başkanı Fatih Karahan, faiz indirimi zamanlamasına ilişkin yorum yapmaktan kaçınarak, “Temkinli yaklaşımımızı korumamız gerekiyor” açıklamasını yaptı. Enflasyondaki düşüş süreci ve iç talebin zayıflaması, enflasyon beklentileri ile TCMB tahminleri arasındaki farkın en büyük engel olduğunu ortaya koydu.

  • Hanehalkı bu yıl sonu için enflasyon beklentisi %70 civarında iken, piyasa katılımcıları beklenen enflasyonu TCMB tahmininin üst bandı olan %42’ye yaklaştırıyor.
  • TCMB’nin hedefi, bu yıl sonunda enflasyonu %38’e, 2025 sonunda %14’e ve 2026 sonunda %9’a düşürmek.

TCMB Başkanı Karahan, “Bu yılki hedefi tutturmak kredibilite kazanmak için kritik ve bunun için ne gerekiyorsa yapıyoruz. Ancak bunun nihai hedef olmadığını not etmek gerekir” dedi.

Enflasyon verilerindeki düşüşe rağmen erken sonuç çıkarmamak gerektiğini vurgulayan Karahan, “Temmuz ayında elektrik ve yönlendirilen fiyat artışlarının enflasyona etkisinin olacağını” belirtti.

İhracat ve Rezerv Politikası

TCMB, iç talebi ve enflasyon beklentilerini kontrol altına almak için sıkı politikalar izlemeye devam ediyor. Karahan’a göre, politika sayesinde Türk Lirası reel değer kazanımı yaşadı. Rezervlerin artırılması ve döviz yükümlülüklerinin azaltılması, enflasyon hedeflerine ulaşmada önemli bir denge oluşturuyor.

  • TCMB’nin rezerv politikası, dezenflasyonu desteklemek ve ekonomiyi dış şoklara karşı korumak amacıyla şekilleniyor.
  • Karahan, gelecekte döviz yükümlülüklerini azaltma ve yabancı yatırımcıların liraya erişimini kolaylaştırma konularında adımlar atacaklarını belirtti.

Özetle

TCMB, enflasyonun kontrol altına alınması ve ekonomik istikrarın sağlanması için temkinli adımlar atmaya devam ediyor. Rezerv politikası ve sıkı para politikasıyla enflasyonun düşürülmesi hedeflenirken, döviz yükümlülüklerinin azaltılması ve reel sektörün desteklenmesi üzerinde duruluyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin