Ekonomi Yönetimi, Asgari Kurumlar Vergisini Meclis’e Sunacak
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamalarına göre, yeni vergi paketinde yer alması beklenen asgari kurumlar vergisi, TBMM’nin tatile girmeden önce Meclis’e sunulacak. Şimşek, Türkiye’de faaliyet gösteren çok uluslu şirketlerden asgari kurumlar vergisi alınması gerektiğini belirtirken, bu düzenlemenin ülke ekonomisi için önemli olduğunu vurgulamıştı.
OECD: Asgari Kurumlar Vergisi Küresel Vergi Gelirlerini Artıracak
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) verilerine göre, 134 ülkenin katılımıyla gerçekleşen yeni küresel vergi anlaşması, çok uluslu şirketlerin kurumsal kârlarından en az yüzde 15 vergi alınmasını öngörüyor. Bu anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle yıllık küresel vergi gelirlerinde yüzde 9’luk bir artış bekleniyor, bu da 150 milyar dolarlık bir artış anlamına geliyor.
- Avrupa Birliği, Avustralya, Güney Kore, Japonya, Kanada ve Norveç gibi ülkeler anlaşmayı 1 Ocak’ta uygulamaya başladı.
- Asgari kurumlar vergisi, yıllık geliri 750 milyon euronun üzerinde olan çok uluslu şirketlerden alınmaktadır.
- Anlaşmanın amacı vergi cennetlerinde vergi kaçırmanın önüne geçmek ve vergi adaletsizliğini azaltmaktır.
Türkiye’nin Asgari Kurumlar Vergisi Uygulaması
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’e göre, Türkiye’de faaliyet gösteren çok uluslu şirketlerin sadece yüzde 2,5’i asgari kurumlar vergisine tabi tutulmaktadır. Bu şirketlerin vergi teşvikleri ve vergi politikaları üzerinde çalışmalar yapılmaktadır. Türkiye, ABD ile yaptığı anlaşma ile yüksek kârlı Amerikan teknoloji şirketlerini hedef alan Dijital Hizmetler Vergisi’ni iptal etme kararı almıştır.