Hukukçuların tepkisini çekerek zeytinliklerin maden talanına açılmasını sağlayan yönetmelik değişikliğine karşı Danıştay’dan bir iptal kararı daha geldi. Danıştay 8. Dairesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yapılan değişiklik ile eklenen 115. Maddenin 4. fıkrasını iptal etti.
AKP iktidarı, 1 Mart 2022’de gerçekleştirdiği yönetmelik değişikliği ile zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasının önünü açmıştı. Ancak yapılan değişikliklere karşı birçok dava açıldı ve çoğu davada yürütmeyi durdurma ve iptal kararları çıktı.
Son olarak Doğa Derneği dahil dokuz dernek, yedi kooperatif ve 11 kişinin açtığı davada Danıştay 8. Dairesi, yönetmelik değişikliğinin iptaline karar verdi. Kararda, düzenlemenin Zeytin Yasası’na aykırı olduğu ve zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetlerine izin veren düzenlemenin hukuka uygun olmadığı belirtildi.
Doğa Derneği avukatlarından Özlem Altıparmak, “Zeytin Yasası Türkiye’nin en eski kanunlarından biridir. Zeytinlikleri koruyan bu kanunun kaldırılması gündemde. Korumak imkansız hale geldi” şeklinde konuştu.
Çevre davalarında avukatlık yapan Arif Ali Cangı ise toplumsal mücadelenin devam etmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bu davalar sonucunda alınan iptal ve yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen maden yönetmeliğinde zeytinliklere ilişkin düzenleme bulunmamaktadır” dedi.
Cangı, “Zeytin Yasası, zeytinliklere üç kilometre mesafede çalışma yapılamayacağını belirtiyor. Hükümetin denetimi yetersiz bırakması suça ortak olmasına neden oluyor” şeklinde konuştu.
Limak Holding ve İÇTAŞ’ın Muğla Milas’taki YK Enerji termik santralı için Akbelen Ormanı’nda yapılan kömür çıkarımına karşı yürütülen mücadele de devam ediyor. İkizköylüler, direnişlerinin üçüncü yılı olan 20 Temmuz’da yaşam savunucularını ve yurttaşları Akbelen’de buluşmaya çağırdı.
İkizköy Çevre Komitesi tarafından yapılan açıklamada, “Herkesi şirketlere değil köylülere destek olmaya, Akbelen’e dayanışmaya çağırıyoruz. Mücadelemiz bitmeden bitmeyecek” denildi.