Özellikle son birkaç yılda hızla gelişen yapay zeka teknolojisi, farklı sektörlerdeki çalışanların endişelerine neden olmaktadır. Sanat ve eğlence sektörü çalışanları da bu endişeler arasında yer almaktadır. Geçtiğimiz yıl Hollywood’da yaşanan grevlerde, yapay zekanın işgücüne etkisi ön plandaydı. Bu konuda yapılan araştırmalar, insanların yapay zekanın gelişimiyle işlerini kaybetme korkusunu artırmaktadır.
ChatGPT ve insanlar arasındaki mizah farkını test etmek amacıyla yapılan bir çalışmada, ABD merkezli medya kuruluşu Onion’ın hicivli başlıkları da kullanılmıştır. Katılımcılardan espri yapmaları için üç farklı yönerge verilmiştir. Bu yönergeler doğrultusunda katılımcılar akronimlerden esprili ifadeler çıkarmış, cümleleri komik bir şekilde tamamlamış ve varsayımsal senaryolarda sert alaylar içeren şakalar yapmışlardır.
Yapay Zekanın Espri Yeteneği
Aynı yönergeler ChatGPT 3.5’e verildikten sonra, yapay zeka ve insanlar tarafından yapılan espriler karşılaştırılmış ve 200 kişinin beğenisine sunulmuştur. Katılımcılar, hangi esprinin kim tarafından yapıldığını bilmemektedir. Sonuç olarak, katılımcıların %70’i yapay zekanın esprilerini daha komik bulmuştur. %25’i insanların yaptığı esprileri tercih ederken, %5’i her iki tarafı da eşit derecede komik bulmuştur. Bu çalışma sonucunda, iki taraf arasında önemli bir komiklik farkı görülmemiştir.
Çalışmayı yürüten Drew Gorenz, ChatGPT’nin duyguları hissetmese de yenilikçi ve komik espri yapma konusunda insanlardan daha başarılı olduğunu belirtmektedir.
Yapay Zeka ve Eğlence Sektörü
Araştırmacılar, yapay zekanın eğlence sektöründe çalışanlar için endişe verici bir durum olabileceğini düşünmektedir. Ancak günlük iletişimlerde mizah kullanmak isteyenler için yapay zekanın espri yapma yeteneğinin olumlu bir katkı sağlayabileceği de belirtilmektedir. Mizahın tonlama ve duraklama gibi öğeleri göz önüne alındığında, yapay zekanın komedyenlerin veya stand-up sanatçılarının yerini alması zor görünmektedir.