CHP Sakarya Milletvekili Ayça Taşkent, Türkiye’deki çocuk yoksulluğundaki artışı TBMM gündemine taşıdı. Konuyla ilgili verdiği soru önergesinde, ülkedeki çocuk yoksulluğunun endişe verici boyutlara ulaştığını ve bu soruna yönelik acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı.
Ayça Taşkent’in Açıklamaları:
“Yoksulluk, Türkiye’nin en büyük sorunlarından biridir. Bu sorundan en fazla etkilenen kesim ise çocuklarımızdır. Beslenme sorunları, eğitim olanaklarındaki kısıtlamalar çocuklarımızın geleceğini olumsuz etkilemektedir. İktidarın sosyal yardımlar konusundaki vurgularına rağmen asıl sorun sosyal politikaların yetersizliği ve artan yoksulluk ağıdır.”
Çocuk Yoksulluğu İstatistikleri:
- Ülkemizde yaklaşık 9 milyon çocuğun yoksullukla mücadele ettiği belirtilmektedir.
- Her iki çocuktan biri yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır.
- Çocukların yüzde 62,4’ü günlük olarak tahıl içeren besinleri tüketirken, et ve balık gibi protein kaynaklarına erişimleri sınırlıdır.
- Yüzde 9,3’lük bir kesim ise geliri olmayan ailelerde yaşamaktadır.
UNICEF Raporu ve Çözüm Önerileri:
UNICEF’in ‘Zenginliğin Ortasında Çocuk Yoksulluğu’ raporuna göre, Türkiye AB ve OECD ülkeleri arasında çocuk yoksulluğu açısından ikinci sıradadır. 2014 yılından itibaren çocuk yoksulluğunda artış gözlemlenmektedir. Sosyal yardımların yetersiz kaldığı bu durumun çözümü için nedenlerin araştırılması ve çözüm önerilerinin belirlenmesi gerekmektedir.
Meclis Araştırması Talebi:
Yaşanan çocuk yoksulluğunun nedenlerinin detaylı olarak incelenmesi ve çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 104. ve 105. maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması açılması talep edilmektedir.