Kulak Çınlaması ve Nedenleri

featured

Kulak çınlaması, hastanın ses algılamasıdır ve akustik bir uyarı olmadan ortaya çıkar. Kulağa ait nedenlerin yanı sıra kulak dışı etmenler de kulak çınlamasına yol açabilir. En sık karşılaşılan nedenlerden biri işitme kaybıdır. Yaşlılarda daha sık görülen kulak çınlamasının sebeplerini Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Mustafa Çalışkan şu şekilde açıklıyor:

  • Dış kulak kanalında kir olması
  • Orta kulak iltihabı
  • Kulakta sıvı birikmesi
  • Kulak kemiklerinde kireçlenme
  • İşitme sinirinin tümör tarafından baskı altında kalması

Tetkikler ve Tanı

Çınlama şikayeti olan hastaların Kulak Burun Boğaz bölümüne gitmeleri önemlidir. Op. Dr. Çalışkan, tetkiklerin yapılmasının gerekliliğine değinerek, “Yüksek tansiyon, tümörler ya da östaki tüpü tıkanıklığı gibi durumlar kulak çınlamasına sebep olabilir. Hastaların işitme testi ve orta kulak basıncı ölçümü gibi tetkiklerden geçmeleri önemlidir. Gerekirse beyin MR’ı ya da paranazal sinüs tomografisi istenebilir.”

Tedavi ve Öneriler

Tedavi sürecinde hastaya işitme cihazı önerilebileceğini belirten Op. Dr. Çalışkan, “Özellikle yaşlılarda görülen kulak çınlamalarında işitme cihazı kullanımı yararlı olabilir. Ayrıca dijital cihazlarla çınlamayı baskılayan tedaviler de uygulanabilir. Tedavi süreci, tanıya göre ilaç tedavisi veya ameliyat gibi yöntemleri içerebilir.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin