Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) tarafından yapılan açıklamada, son dönemlerde kuduz hastalığı konusunda artan endişelere ve Sağlık Bakanlığı verilerine değinildi. 2018-2022 yılları arasında kuduz riskli temas sayısının ortalama 267 bin olduğu ancak 2023 yılında bu sayının 437 bine yükseldiği belirtildi. Her yıl ortalama 1-2 insan kuduz vakasının görüldüğüne dikkat çekildi.
Kuduz Riskinin Değerlendirilmesi
Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de 2008 yılından beri insan kuduz vakalarının neredeyse aynı seviyede seyrettiği vurgulandı. Ülkemizin kuduz açısından endemik bir bölge olmasının ve hayvanlara karşı şiddet dilinin artmasının, kuduz riskli temasların daha fazla dikkate alınmasına neden olduğu belirtildi. Evcil hayvanlar tarafından ısırılan her olgunun kuduz açısından şüpheli kabul edildiği ifade edildi.
Kuduzla Mücadele Stratejileri
Kuduzun kontrol altına alınması için karantina uygulamasının sınırlı bölgelerde önlem olarak kullanılabileceği ifade edildi. Ancak dünya genelinde sahipsiz hayvanların itlaf edilmesinin başarısız olduğuna ve kuduz kontrolünde etkili olmadığına dikkat çekildi. Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (WOAH) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından sahipsiz köpeklerin aşılanmasının önemine vurgu yapıldı.
Aşılama ve Desteklenmesi Gereken Politikalar
Kuduzla mücadelede en etkili yöntemin köpeklerde aşılama olduğu belirtildi. Yüzde 70 bağışıklama seviyesine ulaşmak için aşılama çalışmalarının hızla başlatılması gerektiği vurgulandı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Türkiye’de kuduz aşısı geliştirilmesine destek vermesi gerektiği dile getirildi. Kuduzun doğru aşılama ile yüzde 100 önlenebilen bir hastalık olduğu vurgulandı.