CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü kapsamında Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan’a açık bir mektup yayınladı. Taşcıer mektupta, son dokuz yılda kaza geçiren çocuk işçi sayısının 50 kat arttığını belirtti.
İş Kazalarında Artan Çocuk İşçi Sayısı
CHP’li Taşcıer, bozuk asansöre sıkışarak can veren Ahmet’in trajik ölümünü hatırlatarak, bu durumu eleştirdi. Ahmet’in sığınmacı bir çocuk olduğunu vurgulayan Taşcıer, çocuk işçilerin sömürüldüğünü ve ucuz işgücü olarak görüldüğünü belirtti.
ITUC Raporu ve Türkiye’nin Durumu
Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) tarafından yayımlanan 2024 Küresel Haklar Endeksi Raporu’nda Türkiye’nin en kötü 10 ülke arasında yer aldığını hatırlatan Taşcıer, ülkenin çocuk işçiliği konusundaki durumunu sorguladı. Taşcıer, Bakan Işıkhan’ın Türkiye’nin çocuk işçiliği ile mücadelede öncü rol oynadığını iddia etmesini sert bir dille eleştirdi.
Çocuk İş Kazaları ve Çocuk Ölümleri
Taşcıer, mektubunda iş kazası geçiren çocuk sayılarına dikkat çekerek, son dönemde artan çocuk iş kazalarının vahametini ortaya koydu. İş kazalarında yaralanan ve hayatını kaybeden çocukların sayılarının alarm verici boyutlarda olduğunu belirtti. Son olarak, Bakan Işıkhan’a istifa çağrısında bulundu ve çocuk işçiliğiyle mücadele konusunda daha etkili ve kararlı adımlar atılması gerektiğini vurguladı.