ASAL Araştırma, son yayımladığı “Türkiye Siyasi Gündem Mayıs 2024 Araştırması” ile siyasi partilerin seçmen desteği, siyasi partiler hakkındaki kanaatler ve mayıs ayı gündem konularıyla ilgili değerlendirmeleri içermektedir. Araştırma kapsamında 24-28 Mayıs 2024 tarihleri arasında 18 yaş ve üzeri 2 bin kişiyle Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Bursa, Balıkesir, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Kırıkkale, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van, Yalova ve Zonguldak illerinde gerçekleştirilen ankette vatandaşlara “Sizce erken seçim olmalı mı?” sorusu yöneltildi.
Ankete Katılanların Görüşleri:
Ankete katılanların yüzde 68.3’ü “Hayır, erken seçim istemiyoruz” yanıtını verirken, “Erken seçim istiyoruz” diyenlerin oranı yüzde 20.9 olmuştur. “Fikrim yok/Cevap yok” yanıtını verenlerin oranı ise yüzde 10.8 olarak belirlenmiştir.
CHP Lideri Özgür Özel’in Görüşleri:
CHP lideri Özgür Özel, erken seçim konusunda şu açıklamalarda bulunmuştur: “31 Mart’ı bahane edip ‘haydi hemen sandık’ demem. Ama böyle giderse erken seçimi millet ister, önünde kimse duramaz.” Özel, partisinin aldığı destek ve hedefleri doğrultusunda erken seçim konusuna net bir bakış açısıyla yaklaşmaktadır.
Özel’in Son Açıklamaları:
Özel, 8 Haziran tarihinde Medyascope’a verdiği röportajda erken seçim talebi konusunda şunları belirtmiştir: “Ben 31 Mart seçimlerinin sonuçlarını araçsallaştırarak veya 31 Mart seçiminin sonucuna bakarak, bir erken seçim talebinde bulunmayacağım çünkü biz sadece CHP’lilerden oy almadık. AK Parti ve MHP’lilerden de oy istedik ve bu oyu isterken de ‘Oyu bize verin, erken seçimi getirin’ demedik.” Özel, seçim sonuçlarının kalıcılığını ve genel siyasetteki etkisini de göz önünde bulundurarak erken seçim konusuna yaklaşımını açıklamıştır.