Beyinlerin Depolama Kapasitesi Artabilir: Sinaptik Güç ve Hafıza İlişkisi

featured

Yeni Bilimsel Çalışma: Beyin 10 Kat Daha Fazla Bilgi Depolayabilir

İnsan beyninin daha önce düşünülenden 10 kat daha fazla bilgi depolayabildiğini bulan yeni bir çalışma, yaşlanma ve hastalıklarla birlikte hafızada yaşanan gerilemenin daha iyi anlaşılmasını sağlayabilir. Önceki çalışmalar yeni bilgilerin öğrenilip hatırlanmasının beyinde sinaps adı verilen sinir bağlantılarını güçlendirdiğini ve bu bağlantıların zaman içinde güçlenip zayıflayarak hafızayı etkilediğini gösteriyor.

Sinaptik Gücün Belirlenmesinde Yeni Teknikler

Sinaptik Gücün Belirlenmesinde Yeni Teknikler

Nörobilimciler, tek tek sinapsların gücünü ölçmekte zorluklar yaşıyor. Özellikle sinirler arasındaki bağlantıların ne kadar zayıfladığını veya güçlendiğini ve depoladıkları veri miktarını kesin şekilde hesaplamak zor. Ancak Neural Computation adlı hakemli dergide açıklanan yeni bir teknik; sinaptik güç, plastisitenin hassasiyeti ve bu sinir bağlantılarının depolayabileceği bilgi miktarı hakkında yeni bilgiler sunuyor.

Sinaptik Güç ve Hafıza İlişkisi

Belirli sinapslar güçlenerek sinaptik plastisite adı verilen bir süreçte yeni bilgilerin tutulmasını sağlar. İnsan beyninde 100 trilyondan fazla sinaps var ve sinaptik gücün, bunların anıları nasıl depoladığı üzerinde rol oynadığı biliniyor. Alzheimer gibi rahatsızlıklar sinapsları zayıflatarak beynin bilgi depolama yeteneğini azaltma eğiliminde olur.

Araştırmacılar sinapsların kaç bit bilgi tutabileceğini belirlemek adında genellikle bilgisayarları incelerken kullanılan bir yöntem uyguladı. Sıçanların her bir hipokampal sinapsının 4,1 ila 4,6 bit bilgi depolayabildiğini buldular. Bu, insan beyninin en az bir petabayt bilgi tutabileceği anlamına geliyor.

Çalışmanın ortak yazarı Kristen Harris, “Sinaptik güç ve plastisiteye bu kadar detaylı bir bakış, öğrenme ve hafıza araştırmalarını gerçekten ilerletebilir ve bunu insan beyinlerinin, hayvan beyinlerinin, genç beyinlerin ve yaşlı beyinlerin tüm farklı bölümlerindeki bu süreçleri keşfetmek için kullanabiliriz” diyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin