Fransız askerleri Yeni Kaledonya limanlarına ve uluslararası havalimanına konuşlandı. Bu adımın ardında, bölgede yaşanan çatışmalar ve gerginlik yatmaktadır.
Olağanüstü Hal ve TikTok Yasaklaması
Fransa Başbakanı Gabriel Attal, kriz toplantısının ardından Yeni Kaledonya’da olağanüstü hal ilan edildiğini ve TikTok’un yasaklandığını duyurdu. Bu kararlar, bölgedeki güvenliği sağlamak amacıyla alınmıştır.
1998’den Bu Yana Süren Siyasi Gerginlik
Yeni Kaledonya’da yaşanan çatışmaların temelinde, 1998 tarihli Noumea Anlaşması’ndan kaynaklanan siyasi gerginlik yatmaktadır. Bu anlaşmada Fransa, bölgeye daha fazla siyasi özerklik verme sözü vermiş ancak bu sözlerin yerine getirilmediği iddiaları gerginliği artırmıştır.
Üç gündür süren çatışmalarda biri polis olmak üzere dört kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı. Gerginlik Paris’in, bölgede 10 yıl yaşamış olan Fransızlara oy hakkı verilmesini öngören yasa tasarısının parlamentoya sunulmasıyla başladı. Çatışmaya dönen gerginlikte mağazalar yağmalandı ve kamu binaları kundaklandı.
- Bağımsızlık yanlısı, büyük oranda yerlilerden oluşan grup, “yönetimdeki etkilerini azaltacağı” iddiasıyla, reforma karşı çıkıyor.
- Avustralya ve Fiji arasında yer alan ve başkenti Noumea olan Yeni Kaledonya, 19. yüzyıldan bu yana Fransız toprağı olarak kabul edilmektedir.
- 1998’deki anlaşmadan sonra bölgede üç kez bağımsızlık referandumu yapıldı. İlk ikisini bağımsızlık karşıtları az farkla kazanırken, Aralık 2021’de yapılan son referandum bağımsızlık yanlısı partilerce boykot edildi ve bağımsızlık kararı çıkmadı.