Egzersiz Yapmanın Zaman Algısına Etkisi

featured

Yeni yapılan bir araştırmaya göre egzersiz yapmak zaman algımızı çarpıtabiliyor. Spor yapmaya yönelik yapılan araştırmaları bir adım öteye taşıyan yeni çalışma, egzersiz sırasında birçok kişi için içsel zaman algısının yavaşlayarak uzadığını ortaya çıkarttı.

Zaman Algısının Değişkenliği ve Görelilik Teorisi

Peki bu ne demek oluyor? Hissedilen bu ‘zaman algısının bozulması’ egzersiz sırasında, egzersiz öncesinde veya sonrasında dinlenme halindeyken olduğundan daha belirgin oluyor. Bu durum, Nobel ödüllü ünlü fizikçi Albert Einstein’ın zaman ve uzay anlayışımızda devrim yaratan görelilik teorisine başvurmamız gerektiğini gösteriyor. Teori, zaman geçişinin mutlak olmadığını, algının, referans çerçevesine ve yerçekiminin etkisine bağlı olduğunu öne sürüyor.

Egzersizin Beyin ve Vücut Üzerindeki Etkileri

Egzersizin Beyin ve Vücut Üzerindeki Etkileri

Kişiler, egzersiz sırasında beynin aşırı yüklenmesi nedeniyle zaman algısının değiştiğini hissedebilirler. Beyin, dikkat ve kontrol merkezleri için işlenmesi gereken çok fazla bilgiyle uğraşırken zaman algısı da bozulabilir. Ayrıca egzersiz sırasında vücut kimyasında meydana gelen değişiklikler de zaman algısını etkileyebilir. Nörotransmitterlerin salınımındaki artış, beyin kimyasındaki değişiklikler aracılığıyla zaman algısını değiştirebilir.

Rekabetin Zaman Algısına Etkisi

Çalışmanın ilginç bir sonucu, rakiplerin varlığının egzersiz sırasında zaman algısını pek etkilemediğini gösteriyor. Bu durum, zaman algısının değişmesinde rekabetçi bir ortamın psikolojik etkisinin çok az olduğunu, asıl etkenin fiziksel efor olduğunu gösteriyor.

Egzersizin Sıklığı ve Efor ile Zaman Algısı

Egzersizin Sıklığı ve Efor ile Zaman Algısı

Çalışmanın yazarı Andrew Mark Edwards’a göre, egzersizin zaman algısını gerçekten etkilediği ortaya konmuştur. Ancak, egzersizin sıklığı ya da efor seviyesi ile zaman algısı arasında doğrudan bir ilişki bulunmamaktadır. Bu durum, sıklıkla spor yapan ya da ağır antremanlar yapan bireylerde bile zaman algısının bozulabileceğini göstermektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin