Otomatik Mayalama Sendromu (ABS)
Belçika’da üç kez yasal limitin üzerinde alkollü olarak araba kullanırken yakalanan ve ceza almadan beraat eden sürücünün hikayesi dünya çapında büyük ilgi çekti. 40 yaşındaki adamın ceza almamasının nedeni, tıp uzmanlarının da yardımıyla kanıtladığı “otomatik mayalama sendromu”na (ABS) sahip olmasıydı. Bu sendrom, vücudun kendi kendine alkol ürettiği duruma verilen ad olarak bilinir.
ABS Nedir?
ABS, bağırsak fermantasyonu sendromu olarak da bilinir ve bir kişi hiç alkol almamış olsa bile kanındaki alkol oranının artması ve kişinin sarhoşluk yaşaması şeklinde kendini gösterir. Bağırsaklardaki veya boşaltım sistemi ya da ağızdaki bir bakterinin, sindirilen karbonhidrat ve şekeri alkole çevirmesi sonucu ortaya çıkar. Bu duruma endojen (içten kaynaklı) alkol üretimi denir.
Kimleri Etkiliyor?
ABS, oldukça nadir görülen bir sağlık sorunudur. Amerikan Gastroenteroloji Dergisi’nde 2021’de yayımlanan bir araştırma, ABD’de kayıtlı vaka sayısının 100’den az olduğunu göstermektedir. Doktorlar neden bazı insanların bundan etkilendiğini hala tam olarak anlayamamıştır.
ABS ile Yaşamak
ABS hastaları genellikle trafikteki alkol muayeneleri sayesinde bu duruma sahip olduklarının farkına varır. Tedavi sürecinde, ilaç, düşük karbonhidratlı beslenme ve bağırsak florasını düzenleyen gıda destekleri kullanılabilir. ABS hastaları, belirtiler yaşadıklarında sıklıkla aşağılanma ve anlaşılmama gibi zorluklarla karşılaşırlar.
ABS Nasıl Teşhis ve Tedavi Edilir?
Doktorlar, belirtilerin diğer olası nedenlerini elemek için çeşitli testler yaparlar. Hastanın sindirim sistemindeki bakteri profiline bakarak ve alkol üreten anormal mikroorganizmaları inceleyerek teşhis koyarlar. Tedavide genellikle ilaç, düşük karbonhidratlı beslenme ve bağırsak florasını düzenleyen gıda destekleri kullanılır.