Adıyaman’ın tarih ve kültür zengini coğrafyası, geçmişten günümüze birçok sırrı barındırmaya devam ediyor. Bu kez, Perre Antik Kenti’nde gerçekleştirilen kazı çalışmaları sırasında Roma dönemine ait 1800 yıllık bir sürpriz ortaya çıktı.
2001 yılında başlayan ve aralıklarla süren kazı çalışmaları, Adıyaman’ın tarihini aydınlatmaya yönelik önemli bulgularla dolu. Bu çalışmalar sonucunda Roma çeşmeleri, büyük blok taşlar, su kanalları ve çeşitli mimari yapılar gün ışığına çıkarıldı.
Nisan ayında 76 işçinin katılımıyla başlayan bu yılın kazı çalışmaları ise ilginç bir mezar yapısının keşfi ile doruğa ulaştı. Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, yaptığı açıklamada, bu yılki kazıların sona yaklaştığını ve çalışmalar sırasında dikkat çeken bir mezar yapısıyla karşılaştıklarını belirtti.
Alkan, “İlk kez Perre Antik Kenti’nde bir mezar yapısında boğa başı kabartması bulundu ve bu tarihi 1800 yıl öncesine kadar götürüyor. Ayrıca, yan taraflarda Khamosorion tipi 3 mezar ve 2 sunum çukuru tespit ettik. Bu bulgular, boğanın gücünün sembolik bir temsili olarak karşımıza çıkıyor ve mezarları koruduğunu düşündürüyor,” şeklinde konuştu.
Perre Antik Kenti’nde yapılan bu son keşif, bölgenin tarihine ve kültürel mirasına önemli bir katkı sunuyor. Kazı çalışmaları, geçmişin izlerini gün yüzüne çıkarma konusundaki kararlılıkla devam ederken, bölgeye olan ilgiyi de artırıyor.