Metro Türkiye, Yeme-İçme Araştırması sonuçlarını paylaştı

featured

Metro Türkiye, araştırma ve danışmanlık şirketi KONDA iş birliğiyle 31 ilde 2 bin 725 kişinin katılımıyla gerçekleşen “Yeme İçme Araştırması”nın sonuçlarını açıkladı.

Metro Türkiye’den yapılan açıklamaya göre, tüketicilerin tutum ve davranışlarını paylaşarak yeme-içme sektörüne yol göstermeyi ve kamuoyunu aydınlatmayı amaçlayan Metro Türkiye; araştırmada alışveriş tercihlerini, sağlıklı beslenme eğilimini, evde ve restorandaki yeme-içme alışkanlıklarını inceledi.

Daha önce ilk olarak 2017’de gerçekleştirilen araştırmanın bu yılki sonuçlarına göre, Türkiye’de yeme-içme alışkanlıklarında ve alışveriş tercihlerinde özellikle kentleşme ile önemli değişimler gerçekleştiği görülüyor.

31 ilin 126 ilçesine bağlı 193 mahalle ve köyünden 2 bin 725 kişinin katılımı ile gerçekleştirilen Yeme İçme Araştırması’nın sonuçlarına göre, her 3 kişiden 1’i hayat tarzını “modern” olarak ifade ediyor. 2017 sonuçlarına kıyasla hayat tarzını “modern” olarak tanımlayanlar yüzde 22 arttı.

Modernleşmenin getirdiği pratiklik ve kolaylık ihtiyacı, tüketicilerin hem alışveriş deneyiminde hem de yeme-içme davranışlarında aradığı bir gerçek haline dönüşüyor.

“Yeme-içme ve ağırlama sektöründeki işletmelere ışık tutmak adına bu değerli bilgileri kamuoyu ile paylaşıyoruz”

Metro Türkiye Üst Yöneticisi Sinem Türüng, Metro Türkiye olarak toplumun tüm kesiminin yeme-içme alışkanlıklarını izlediklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Sosyoekonomik gelişiminin bu sektöre olan etkisini takip ediyor, yeme-içme ve ağırlama sektöründeki işletmelere ışık tutmak adına bu değerli bilgileri kamuoyu ile paylaşıyoruz. Ortaya çıkan bulgular doğrultusunda ise tüketici ihtiyaçlarına ve beklentilerine uygun olarak alışveriş deneyimini iyileştiren yenilikleri hayata geçiriyor, bilinçlendirme ve farkındalık projeleri yürütüyor, profesyonel işletmeler için de ürün ve servis geliştiriyoruz.”

Türüng, tüketici alışkanlıklarının değişmesi ile tüketicilerin online alışveriş tercihlerine kayacağı düşünülse de araştırma sonuçlarının gıdanın halen daha görerek alışveriş yapmak şeklinde olduğunu aktararak, “Müşteriler en çok da taze meyve-sebze, balık, eti görerek seçmeyi seviyor. Ancak bunu, salt konvansiyonel mağazacılık anlayışını sürdürmek olarak yorumlayamayız. Eğer tüketici mağazada gıdayı görerek seçmek istiyorsa o zaman yine mağaza içinde tüketici deneyimini geliştirmek, iyileştirmek gerekiyor. Çünkü tüketici bir taraftan da pratiklik arayışı içerisinde.” ifadelerini kullandı.

“Gündelik yaşamda hız ve pratikliğin önem kazandı”

KONDA Araştırma Genel Müdürü Bekir Ağırdır da Türkiye toplumunun hala devam etmekte olan göç, kentleşme, metropolleşme, apartmanlaşma, dijitalleşme gibi bir süreçle gecikmiş modernleşmeyi yaşadığını belirterek toplumda metropolü, modern pratikler artmış, gündelik yaşamda hız ve pratikliğin önem kazandığını belirtti.

Ağırdır, “Yeme-içme alışkanlıkları ve tercihleri üzerinde pandeminin ürettiği baskının da etkisiyle sağlıklı beslenme, içeriği bilinen ürün tercihlerinde artışlar gözlense de aynı zamanda ekonomik sıkıntılar ve fiyat hassasiyeti baskın hale gelmiş. Ancak bu alışkanlıklar hala sadece ekonomik faktörlere indirgenemeyecek kadar çok yönlü ve çok sayıda etmen tarafından belirleniyor,” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin