1. Haberler
  2. Ekonomiden
  3. Evde Oto Şarjında Lisans Şartı Yok: Yeni Düzenleme ile Endişeler Gideriliyor

Evde Oto Şarjında Lisans Şartı Yok: Yeni Düzenleme ile Endişeler Gideriliyor

featured

EPDK, elektrikli araç şarjıyla ilgili son yönetmelik değişikliğinin ardından konunun en çok merak edilen yönlerini açıkladı. Apartman ve site otoparklarında şarj ünitesi kurulumunun teknik mevzuat ve kat mülkiyeti kapsamında mümkün olduğu belirtildi. Başvuru süreci için elektrik dağıtım şirketlerine başvurmak gerekmekte ve kurulum ayrı bir elektrik aboneliği üzerinden veya mevcut tesisat dahilinde gerçekleştirilebiliyor.

Elektrikli araç kullanıcılarının evlerinde ya da işyerlerinde bulunan ve ticari faaliyet içermeyen şarj üniteleri için lisans veya sertifika zorunluluğu bulunmuyor. Şarj maliyetleri, işletme giderleri, elektrik alım bedelleri ile vergiler ve diğer yasal yükümlülükler ile makul kar hedefi dikkate alınarak belirleniyor. Rakip uygulamaları engelleyici fiyat farkları ortaya çıkarsa, EPDK gerekli düzenleyici adımları atabilir.

Yüzde 85 Sınırı Yönetmelik değişikliğinin en kritik maddelerinden biri, hızlı şarj ünitelerinde batarya doluluk oranı yüzde 85’e ulaştığında şarj işleminin sona erdirilebilmesi yönündedir. EPDK’nın açıklamasına göre, batarya doluluğu yüzde 80–85 aralığına yaklaştığında aküye aktarılan güç azalır; bu nedenle bu aşamadan itibaren şarj işlemi teknik olarak yavaş ilerler ve ünitenin uzun süre düşük güçte meşgul olması muhtemel hale gelir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin