1. Haberler
  2. Ekonomiden
  3. Komisyon’da Yayımlanacak: Sosyal Medya ve Doğum İzni Düzenlemelerini İçeren Kanun Teklifi

Komisyon’da Yayımlanacak: Sosyal Medya ve Doğum İzni Düzenlemelerini İçeren Kanun Teklifi

featured

İktidarın aile politikalarını eleştiren konuşmalar, oturumda ağırlık kazandı. Boşanma oranlarının artışıyla ilgili endişeler dile getirilirken, bazı eğitim ve çocuk koruma konularında adımların hızlandırılması gerektiği vurgulandı. Yetiştirme yurtlarındaki çocukların kamu istihdamına entegrasyonu konusundaki sorunlar dikkat çekti ve bu alanda bir kanun teklifi hazırlandığı belirtildi.

Meclis Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Vedat Bilgin, devlet korumasındaki çocuklar için bir düzenlemenin hayata geçirilmesini talep etti. Ayrıca bu alanda Aile ve Sosyal Hizmetler ile Adalet bakanlıkları arasında bir protokol yürürlüğe girmesi gerektiğini ifade etti. Demokratik sosyal politikalar üzerinde çalıştıklarını söyleyen bazı vekiller, teklifin içeriğine dair farklı duruşlar sergiledi.

GÜNDEMDEKİ KONU: ÇOCUKLARIN VE AİLENİN KORUNMASI

AK Parti kanadından gelen görüşlerde, teklifin yalnızca teknik bir mevzuat değişikliği olmadığını, güncel toplumsal ihtiyaçlara uygun bir sosyal devlet vizyonunun gereği olarak değerlendirildiğini ifade etmek önem taşıdı. Çocukları korumayı, aileyi güçlendirmeyi ve dezavantajlı bireylere yaşam bağlamında destek sunmayı temel bir sorumluluk olarak gördüklerini belirttiler. Çocukların dijital dünyada karşılaştığı siber zorbalık, zararlı içerikler ve bağımlılık gibi risklere karşı 15 yaş altı için yaş doğrulama ve güvenli hizmet modelleri, ebeveyn kontrol araçları ve ekran süresi sınırlamaları gibi tedbirlerin öne çıktığı kaydedildi.

İnternet düzenlemesinin ötesinde, gelecek nesillerin zihinsel ve ahlaki güvenliğini sağlamayı hedefleyen bir yaklaşım benimsediklerini vurguladılar. Teklifsayesinde çocukların korunması, kadınların güçlendirilmesi, ailenin desteklenmesi ve yaşlı ile engellilerin yalnız bırakılmaması gibi temel ilkeler öne çıktı. Aynı zamanda dijital dünyada çocuklar için güvenli bir ortam kurulmasının da ana hedeflerden biri olduğu belirtildi.

Bu çerçevede kaynağın doğru şekilde aktarılmasını ve hak sahiplerine ulaştırılmasını amaçlayan yaklaşımın, kamu kaynaklarının merkezi planlama ve izleme mekanizmalarıyla uyumlu olması gerektiği bildirildi. Teklifin uygulanmasında kişisel verilerin korunmasına dikkat edilmesi gerektiği üzerinde duruldu ve konunun uzman STK’lerle daha geniş istişarelerle ele alınması gerektiği ifade edildi.

CHP tarafından ise kanun teklifinin derin yoksulluğun bir itirafı olduğu yönünde eleştiriler yükseldi. Darülaceze gibi kurumsal yapılarla ilgili mevcut bütçe paylarının küçüklüğü dile getirildi ve bu alanın kamucu bir yaklaşım ile desteklenmesi gerektiği savunuldu. Ayrıca, kanunun merkezi izlemeye imkan tanıyacağı ve kişisel verilerin korunmasıyla ilgili bazı endişeleri barındırdığı belirtildi. Komisyon çalışmalarında, teklifin tümünün görüşülmesi ve maddelerinin ayrıntılı olarak ele alınması planlandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin