1. Haberler
  2. Sağlıktan
  3. Gıda İsrafı Geleceği Tehdit Ediyor: Uzmanlara Göre En Büyük Eksik Bilgi, Üretilen Gıdanın Yüzde 30’u Çöpe Gidiyor

Gıda İsrafı Geleceği Tehdit Ediyor: Uzmanlara Göre En Büyük Eksik Bilgi, Üretilen Gıdanın Yüzde 30’u Çöpe Gidiyor

featured

Her yıl 16 Ekim’de kutlanan Dünya Gıda Günü, günümüzdeki gıda krizine ışık tutuyor. Birleşmiş Milletler verilerine göre dünya nüfusunun her 9 kişisinden biri kronik açlıkla karşı karşıya kalırken, üretilen gıdanın yaklaşık yüzde 30’u çöpe gitmektedir. Uzmanlar, israfı düşürmenin mümkün olduğuna işaret ederken, bu adımla 1.26 milyar ton gıdanın kurtarılabileceğini ve böylece milyonlarca kişinin beslenme sorununun hafifleyebileceğini vurguluyor.

Cumhuriyet’e konuşan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Üzümcü, Türkiye’de gıda güvenliği ve israfı konusundaki en önemli sıkıntının bilgiyle yanlış bilginin birbirine karışması olduğuna dikkat çekti. Üzümcü, aydınlatıcı bir örnek vererek, “Halk genelde gıda güvenliğini ‘Katkı maddesi var mı yok mu?’ düzeyinde algılıyor. Oysa gıda güvenliği, üretimden taşımaya, saklamadan tüketime kadar tüm zincirin güvenli olması demektir” dedi.

İsrafın temel kaynağı üretim, taşıma ve raf aşamalarında ortaya çıkıyor. Üzümcü, bu konudaki bilinç eksikliğinin sürmekte olduğunu ifade etti ve ekledi: “Birçok kişi ‘Yemek çöpe giderse israf olur’ diye düşünebilir, ancak esas israf zincirin her aşamasında yaşanır ve bu yüzden her halkada farkındalığın artırılması gerekir.”

DENETİMLER ARTMALI Türkiye’de gıda denetimlerinin süreklilik, şeffaflık ve yaptırım gücü açısından güçlendirilmesi gerektiğini belirten Üzümcü, ayrıca denetim sonuçlarının kamuoyu ile daha net paylaşılmasının tüketicinin bu süreçte daha bilinçli hareket etmesini sağlayacağını söyledi. Gıda sektöründe hızla gelişen yenilikler ve teknolojik ilerlemelerin gerisinde kalmamak gerektiğini vurgulayan Üzümcü, bilimsel çalışmalara akademi ve sektör olarak aynı anda yönelmenin önemini ifade etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin