Ev Sahipleri ve Kiracılar İçin Kritik Uyarı: Bakan’dan Geçersiz Sayılma İhtimali!

featured

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan Tahliye Taahhütnamesi Açıklamaları

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan Tahliye Taahhütnamesi Açıklamaları

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kiracılar ile ev sahipleri arasında yaşanan tartışmalara yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Kiracılar ve ev sahipleri arasındaki tahliye taahhütnamesi konusunun karmaşık bir hal aldığını belirten Bakan Tunç, bu taahhüdün, kira sözleşmesinin imzalandığı tarihte değil, daha sonraki bir tarihte düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.

Bakan Tunç, ev sahiplerinin sonradan tarih eklediği tahliye taahhütnameleri için kiracıların itiraz edebileceğinin altını çizdi. Bu durumun, hukukun göz önünde bulundurduğu kiracının zor durumda olabileceği gerçeği ile doğrudan bağlantılı olduğunu ifade etti.

Mahkemeler Kiracılar Lehine Karar Verebilir

Bakan Tunç, mahkemelerin bu tür durumlarda genellikle kiracıları haklı bulduklarını belirtti. “Kiracı, evsiz kalmamak adına eve girerken her türlü belgeyi imzalayabilir. Bu nedenle, kira sözleşmesi ile aynı tarihte imzalanan tahliye taahhütnamesi geçersiz sayılabilir” dedi. Ayrıca, boş bırakılan tarihlerle imzalanan belgeler konusunda kiracıların itiraz hakkına sahip olduklarını hatırlattı.

Adli Tıp Tarih Tespiti Yapabiliyor

Ev sahipleri tarafından sonradan tarih eklenmesi gibi durumların hukuki süreçlerine de değinen Tunç, Adli Tıp Kurumu Fizik İhtisas Dairesi’nin, tarihin kira sözleşmesinden önce mi yoksa sonra mı atıldığını tespit edebildiğini belirtti. Kiracıların, ellerinde delil olması adına tahliye taahhütnamesinin fotoğrafını çekmelerinin büyük önem taşıdığını ifade eden Tunç, “Ancak Adli Tıp Kurumu’nun tarih tespiti konusunda kesin bir garanti vermediğini unutmamak gerekir” şeklinde konuştu.

Noter veya e-Devlet Üzerinden İşlem Gündemde

Bakan Tunç, tahliye taahhütnamesinin noter veya e-Devlet üzerinden yapılması zorunluluğu getirilmesinin sorunu çözüp çözemeyeceğine dair soruya da yanıt verdi. Noter aracılığıyla düzenlenmesi durumunda, ev sahiplerinin kiracıları çıkarmakta zorlanacaklarını düşünerek evlerini kiraya vermekten kaçınabileceğini, bunun da kira piyasasını olumsuz etkileyebileceğini belirtti. “Noterde işlem yapılması halinde bir ücret ödemek zorunda kalınır. Ancak e-Devlet üzerinden yapılması durumunda tahliye taahhüdü amacına uygun bir hale getirilmiş olur” diyen Bakan Tunç, bu konuya ilişkin yasal düzenlemelerin gündemde olduğunu sözlerine ekledi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin