Müzisyenlerden Yapay Zeka Protestosu: Sessiz Albüm Yayınlandı
1.000’den fazla müzisyen, yapay zeka ile ilgili telif hakkı değişikliklerini protesto etmek amacıyla “sessiz” bir albüm yayınladı. Bu albüm, boş stüdyoların ve performans alanlarının kayıtlarından oluşuyor. Organizasyonun arkasındaki sanatçılar, hükümetin mevcut planlarının devam etmesi durumunda sanatçıların geçim kaynakları ve yaratıcılıkları üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. TechSpot’un haberine göre, Birleşik Krallık, yapay zeka şirketlerine, yasal olarak sahip oldukları materyaller üzerinde modellerini eğitme hakkı tanıyacak teklifler sunuyor. Yaratıcılar veya şirketler, çalışmalarının bu şekilde kullanılmasını istemiyorlarsa, bu durumu haksız ve uygulanamaz olarak nitelendirerek reddetmek zorunda kalacaklar.
Yapay Zeka Şirketlerine Ücretsiz Devretme Tehlikesi
Albümün arkasındaki İngiliz besteci ve eski yapay zeka yöneticisi Ed Newton-Rex, “Hükümetin önerisi, ülkenin müzisyenlerinin yıllarca süren emeklerini yapay zeka şirketlerine ücretsiz olarak devretmelerine yol açacak. Bu durum, bu şirketlerin müzisyenlerin çalışmalarını kullanarak onları rekabetten dışlayabilmesine olanak tanıyacak.” şeklinde bir açıklamada bulundu. Newton-Rex ayrıca, “Bu yalnızca müzisyenler için felaketle sonuçlanmakla kalmayacak, aynı zamanda tamamen gereksiz bir plan. İngiltere, yaratıcı endüstrilerini yok etmeden de yapay zeka alanında lider olabilir.” ifadelerini kullandı.
Albümdeki 12 sessiz parçanın sorumlu sanatçıları belirtilmemişken, 1.000’den fazla sanatçı ortak yazar olarak listelenmiş. Özellikle Kate Bush’un bu parçalardan birini stüdyosunda kaydettiği düşünülüyor. “Running Up That Hill (A Deal with God)” adlı hit parçasının Stranger Things’in 4. sezonunda kullanılmasıyla yeniden popülerlik kazanan Kate Bush, “Geleceğin müziğinde sesimiz duyulmadan mı kalacak?” şeklinde bir soru yöneltmişti. Diğer ortak yazarlar arasında Tori Amos, Billy Ocean, The Clash, Blur/Gorillaz’dan Damon Albarn ve Annie Lennox gibi önemli isimler yer alıyor.
Albümdeki parça listeleri, şu mesajı veriyor: “İngiliz hükümeti, AI şirketlerinin lehine müzik hırsızlığını yasallaştırmamalı.” Albüm, artık Spotify’da dinlenebilir durumda ve tüm gelirler, mevcut ve emekli müzisyenleri destekleyen İngiltere merkezli bir yardım kuruluşu olan Help Musicians’a aktarılacak.
Albüme yanıt veren bir hükümet sözcüsü, mevcut telif hakkı ve yapay zeka yasalarının yaratıcı endüstriler, medya ve yapay zeka sektörünün “tam potansiyellerine ulaşmasını” engellediğini belirtti. Sözcü, “Bu sektörlerle kapsamlı bir şekilde etkileşimde bulunduk ve bulmaya devam edeceğiz. Herhangi bir karar alınmadı.” şeklinde ekleme yaptı.
Ne Olmuştu?
İngiltere Başbakanı Keir Starmer, ülkeyi yapay zeka alanında küresel bir lider konumuna getirmek amacıyla bir strateji taslağı hazırladı. Bu taslak, yapay zeka büyüme bölgeleri, Ulusal Veri Kütüphanesi ve 2030 yılına kadar süper bilgisayar gücünü yirmi kat artırma gibi önemli girişimlerle yapay zeka fırsatları eylem planını başlattı. Plan ayrıca, verimliliği artırmak için yapay zekayı kamu hizmetlerine entegre etmeyi hedefliyor. Telif hakkı yasası değişiklikleriyle ilgili hükümetin istişaresi ise bugün sona eriyor.
Diğer protestolar arasında, “Make It Fair” sloganını taşıyan birkaç günlük gazete de yer alırken, The Times’da film yapımcısı Barbara Broccoli, Bridget Jones’un yazarı Helen Fielding, aktör Stephen Fry, besteci Andrew Lloyd Webber ve müzisyen Ed Sheeran’ın da aralarında bulunduğu 34 yaratıcının imzaladığı tekliflere karşı sert eleştiriler içeren bir mektup yayınlandı.