Kiracılar Üzgün: Ev Sahibi Olmak Hayal mi?

featured

İstanbul’da Barınma Krizi ve Gençlerin Ev Sahibi Olma İsteği

Artan enflasyon oranlarıyla birlikte hızla yükselen kiralar, Türkiye’nin en büyük şehri İstanbul’da barınma krizini derinleştirirken, ev sahipliği isteğini de körüklüyor. Yapılan araştırmalara göre, her üç kişiden biri bu krizden endişeli. İstanbul’un kiracıları, yükselen maliyetler ve belirsizlikler nedeniyle mutsuz bir durumda.

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, 18-50 yaş arası 30 bin liranın üzerinde geliri olan 1.069 kişiyi kapsıyor. Araştırma sonuçları, gençlerin %71.4’ünün uygun kredi koşulları sağlandığında harcamalarından kısarak ev almayı düşündüğünü gösteriyor. Katılımcıların %80’i kiracı olmaktan rahatsızlık duyduklarını ifade ederken, gelir durumu düştükçe bu rahatsızlığın arttığı gözlemleniyor.

Katılımcıların %81.1’i konut yatırımının mantıklı olduğunu düşünürken, konut tercih etmeyenlerin %46’sı altını yatırım aracı olarak görüyor. Bu durum, Türkiye’de halkın konutu hala bir güvence ve yatırım aracı olarak değerlendirdiğini gösteriyor.

Gençlerin Gelecek Hayalleri

‘Ev alma hayaliniz var mı?’ sorusuna katılımcıların %55’ten fazlası uzun vadede böyle bir hayalinin olduğunu belirtmiş. Tasarruf ederek ev sahibi olabileceğini düşünenlerin oranı ise %59 olarak kaydedilmiş. Türkiye’de, konutun ardından en çok tercih edilen yatırım türü olarak yine altın ön planda bulunuyor. Bu durum, “Altın birikimleriyle konut yatırımını içeren finansman modellerine ihtiyaç var” ifadesini gündeme getiriyor.

KONUTDER Başkanı Ramadan Kumova, raporla ilgili yaptığı açıklamada, “Gençler arasında ‘Gelecekte ne yapmak istiyorsunuz?’ sorusuna verilen yanıtların 5 yıl önceki araştırmada dünyayı gezmek olduğu, ancak son araştırmada öncelikli olarak yüksek gelir elde etmek ve ev sahibi olma isteğinin ön plana çıktığını” belirtti.

Barınma Krizi İçin Çözüm Önerileri

Kumova, dar gelirliler için “Emlak Konut modelinde olduğu gibi farklı metotlar geliştirilmesi gerektiğini” vurguladı. İstanbul’da kat karşılığı oranının %50 olduğunu, oysa arsa maliyetinin geliştirici için %10 olması gerektiğini ifade etti. TOKİ’nin araziyi geliştirip ihaleye çıkması ve satış fiyatını belirlemesi gerektiğini belirten Kumova, proje geliştiricilerin de bu ihalelere katılarak daha fazla konut üretebileceğini söyledi. Kumova, “Barınma krizi artmadan, kredi kampanyaları harekete geçirilmeli” diyerek çözüm önerilerini dile getirdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin