1. Haberler
  2. Sağlıktan
  3. Kalp Hastalarına Soğuk Hava Uyarısı: Uzman Görüşü

Kalp Hastalarına Soğuk Hava Uyarısı: Uzman Görüşü

featured

Kalp Hastalıkları ve Kış Ayları: Uzman Görüşü

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kutlu, kalp hastalıklarının hem dünyada hem de Türkiye’de önemli ölüm nedenlerinden biri olduğunu vurguladı. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her yıl dünya genelinde yaklaşık 18 milyon insan, Türkiye’de ise 200 bin kişi kalp hastalıkları nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bu rakamların her geçen gün artış göstermesi endişe verici bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle kış mevsiminde kalp hastaları için risklerin daha fazla olduğunu belirten Kutlu, yüksek tansiyon, kalp krizi, kalp yetmezliği ve kalp hastalıklarına bağlı ölümlerde artış görülebileceğine dikkat çekti.

Soğuk havalarda kalp hastalarının daha fazla dikkat etmeleri gerektiğini ifade eden Kutlu, sıcaklık düştükçe vücudun ısı dengesini korumak için bazı mekanizmaların devreye girdiğini anlattı. Bu mekanizmalar arasında en önemlisi cilt kan dolaşımının büzüşmesidir. Soğuk hava, cildin kan damarlarının daralmasına yol açarak vücudun ısısını korumaya çalışır. Ancak bu durum, kalbin daha fazla kan pompalamasını gerektirir ve kalp hızı ile kan basıncında artışa neden olabilir.

Prof. Dr. Kutlu, bu durumun sağlıklı bireylerde çok fazla etki yaratmasa da kalp hastaları için ciddi riskler taşıdığını vurguladı. Soğuk hava, kalp damarlarında büzüşmelere yol açarak koroner arter hastalığı olan bireylerde darlıkların artmasına neden olabilir. Bu da hastalarda göğüs ağrısı gibi anjina belirtilerini tetikleyebilir.

“Bağışıklık Sistemi ve Enfeksiyon Riski”

Kış aylarında bağışıklık sisteminin zayıflaması, enfeksiyonlara karşı duyarlılığı artırmaktadır. Prof. Dr. Kutlu, basit soğuk algınlığından grip, nezle ve hatta akciğer hastalıklarına kadar birçok hastalığın bu dönemde ortaya çıkabileceğini belirtti. Enfeksiyonlar ile birlikte yükselen ateşin kalp hızını daha da artırabileceğine dikkat çeken Kutlu, bu durumun özellikle koroner arter hastalığı veya kalp yetmezliği olan bireylerde ek riskler oluşturduğunu ifade etti.

Kalp hastalarının grip aşısı, özellikle 65 yaş üstü kronik hastalığı olan bireyler için zatürre aşısı yaptırmalarını öneren Kutlu, kışın soğuk hava ve hareketsizlik nedeniyle kilo alımının da hastaları olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Dolayısıyla kalp hastalarının egzersizlerini aksatmamaları önemli; ancak çok soğuk havalarda ve rüzgarlı günlerde dışarıda uzun süre kalmamaları gerektiğini vurguladı. Rüzgar ve soğuk hava, kalp damarlarında büzüşmelere neden olabileceği için bu durum kalp hastaları için ciddi riskler taşıyabilir.

Prof. Dr. Kutlu, enfeksiyon riskine karşı kapalı ortamlarda bulunmaktan kaçınılmasını, ayrıca sebze ve meyve ağırlıklı beslenme ile sıvı alımına özen gösterilmesi gerektiğini önerdi.

“Tansiyon Kontrolü ve İlaç Kullanımı”

Kış aylarında hastalarda kan basıncında sıkça yükselmeler gözlemlendiğini belirten Prof. Dr. Kutlu, tansiyon hastalarının ilaçlarını düzenli kullanmalarının ve tansiyon takiplerini daha sık yaptırmalarının önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, uyku düzenine dikkat etmelerinin de faydalı olacağını ekledi. Kış aylarında, yaz aylarına göre D vitamini alımının azalabileceğini ifade eden Kutlu, bu dönemde D vitamini takviyeleri alınabileceğini ve enfeksiyondan korunmak için kış çayları tüketilebileceğini önerdi.

Son olarak, göğüs ağrısı, nefes darlığı ve çarpıntı gibi belirtiler yaşayan kişilerin mutlaka bir doktora başvurması gerektiğini sözlerine ekleyen Kutlu, grip ilaçlarındaki bazı etken maddelerin kan basıncını yükseltebileceği ve çarpıntıya yol açabileceği konusunda tansiyon hastalarının bu ilaçları doktor tavsiyesi doğrultusunda kullanmalarını önerdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin