Türkiye’de Yatırım Stratejileri: Borçlanarak Hareket Eden 10 Yatırımcıdan 7’si

featured

Yatırımcı Davranışları Araştırması: Türkiye’nin Dijital Uyum Skoru

Dünya genelinde yatırım araçlarının çeşitliliği ve yatırımcı sayısının artması, finansal teknolojilerin yeniden şekillendirilmesi gerekliliğini gündeme getiriyor. Bu bağlamda, ForInvest, mevcut durumu sağlıklı bir şekilde değerlendirmek ve geleceğe ışık tutmak amacıyla, FutureBright Group araştırma şirketi ile iş birliği içinde gerçekleştirdiği Yatırımcı Davranışları Araştırması’nı ilk kez yayımladı. Bu çalışma, Türkiye’deki yatırımcı davranışlarına dair derinlemesine bir analiz sunarken, aynı zamanda Yatırım Teknolojilerine Uyum Endeksi’nin ölçümlemesini yaparak sektöre öncülük ediyor.

6 farklı ölçüt üzerinden yapılan inceleme sonucunda, Türkiye’nin Yatırım Teknolojilerine Uyum Endeksi 75 skoruyla, orta-yüksek derecede uyumlu bir sonuç elde etti.

10 Yatırımcıdan 7’si Borçlanarak Yatırım Yapıyor

Araştırmanın dikkat çeken bulgularından biri de borçlanma ve yatırım ilişkisi oldu. Eskiden harcamalar için borçlanma yaygınken, günümüzde borçlanmanın yatırım yapmak için önemli bir araç haline geldiği ortaya çıktı. Araştırmaya katılan 10 yatırımcıdan 7’si, yatırımlarını finanse etmek için borçlanmayı tercih ediyor.

Araştırmadan Öne Çıkanlar

ForInvest’in FutureBright ile gerçekleştirdiği bu kapsamlı çalışmanın öne çıkan bulguları ise şu şekildedir:

  • Kripto para talebi erkeklerde daha yüksekken, kadınlar genellikle yatırım fonlarına yöneliyor.
  • Genç yatırımcılar, kripto para ve hisse senedi gibi popüler araçlara daha fazla ilgi gösteriyor.
  • Mavi yaka çalışanlar, cesur adımlarla kripto paralara yönelirken, beyaz yaka profesyonelleri güvenli liman olarak bireysel emekliliği tercih ediyor.
  • Fon yatırımcıları, temkinli duruşlarıyla dikkat çekiyor; geleneksel güven ve konforu modern araçlarla harmanlıyorlar.
  • Ekonomik olarak her 4 kişiden 1’i kendisini güvende hissetmiyor.
  • Birikimlerde değer kaybı yaşansa bile, deneyimli yatırımcılar soğukkanlılıkla hareket ediyor ve uzun vadeli kazanç hedeflerinden vazgeçmiyor.
  • Finansal okuryazarlık, yatırımcılar için önemli bir gelişim alanı; her iki yatırımcıdan biri, finans dünyasına adım atmadan önce yeterli bilgiye sahip olmadığını düşünüyor.
  • Yatırımcılar bilgi ihtiyaçlarını büyük ölçüde sosyal medyadan karşılıyor ve uzmanları bu platformlar üzerinden takip ediyorlar.
  • Yatırımcıların bilgiye erişimdeki en çok tercih ettikleri kanal ise YouTube.

ForInvest Pazarlama ve Büyüme Direktörü Çağlar Sak, Türkiye’de bireysel yatırımcıların davranışlarını, finansal okuryazarlık düzeylerini ve yatırım teknolojilerine uyum süreçlerini anlamanın sektörün geleceği için kritik öneme sahip olduğunu belirtti. Sak, “Yatırımcı Davranışları Araştırması, finans dünyasına yönelik objektif ve derinlemesine analizler sunarak yenilikçi çözümler geliştirilmesine katkı sağlıyor. Bu araştırma, hızla dijitalleşen dünyada bireysel yatırımcıların tercih ve ihtiyaçlarını anlamaya yönelik stratejik içgörüler sunmakla kalmayıp, ekosistemin geleceğine ışık tutacak bir rehber niteliği taşıyor.” açıklamasında bulundu.

Önce Borçlanma Sonra Yatırım

Araştırmada borçlanma ve yatırım ilişkisi bir kez daha ön plana çıkıyor. Artık yatırım yapmak için borçlanma, geleneksel harcama alışkanlıklarının yerini almış durumda. 10 yatırımcıdan 7’si borçlanarak yatırım yaparken, yüksek sosyoekonomik statüye sahip olanlar borç ve birikim dengesini daha sağlıklı bir şekilde yönetebiliyor.

Türkiye ‘Orta-Yüksek’ Uyumlu

Araştırma çerçevesinde Türkiye’de ilk kez ForInvest Yatırım Teknolojileri Uyum Endeksi ölçüldü. Bu endeks, farkındalık, değer katma, tavsiye, etki yaratma, kolaylık ve güven gibi 6 bileşen üzerinden yatırımcının dijital platformlara ve teknolojiye uyumunu 0-100 arası bir değerle ölçtü. Sonuçlara göre, Türkiye’nin yatırım teknolojileri endeksi 75 olarak belirlendi ve bu durum orta-yüksek derecede uyumlu bir seviyeyi ifade ediyor. Kripto para yatırımına yeni başlayan yatırımcılar ise 79 puanla teknolojiye daha yüksek bir uyum gösterdi. Ayrıca, 18-34 yaş arasındaki gençlerin, yüksek sosyoekonomik statüye sahip olanların ve kadınların yatırım uygulamalarına uyumları daha yüksek düzeyde bulunuyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin