Türkiye’nin Kredi Notu ve Ekonomik Görünümü
Kredi derecelendirme kuruluşu tarafından yapılan son açıklamada, Türkiye’nin kredi notlarının, ülkenin büyük, çeşitlendirilmiş ve dirençli ekonomik yapısı, ılımlı kamu borç yükü ve iyileşen para ile makroekonomik politika etkinliği sayesinde desteklendiği vurgulandı. Kuruluş, ülkenin ekonomik durumunun olumlu göstergeler sergilediğini belirtti.
Açıklamada, önemli ölçüde sıkılaştırılan para politikası duruşunun, yurt içi kredi büyümesini sınırladığı, Türk lirasına olan güveni artırdığı ve ekonominin yeniden dengelenmesine katkı sağladığı ifade edildi. Bu durumun, enflasyonist baskıları azalttığı, cari açığı daralttığı ve yabancı sermaye girişini teşvik ettiği belirtildi.
Yıl Sonu Enflasyon Tahmini
Enflasyondaki düşüşün 2024 yılı içerisinde devam etmesinin ve yıl sonunda yaklaşık %30 seviyelerine gerilemesinin beklendiği aktarıldı. Ayrıca, swaplar hariç merkez bankası döviz rezervlerinin artık sağlam bir şekilde pozitif durumda olduğu ve bu durumun dış kırılganlık risklerini azalttığı vurgulandı.
Açıklamada, mali duruşun bu yıl daha kısıtlayıcı hale gelmesinin beklendiği ifade edilerek, bunun da ekonomideki yeniden dengelenmeyi ve dezenflasyonu destekleyeceği öngörüldü. Kuruluş, makroekonomik istikrarı yeniden tesis eden, enflasyonu sürekli olarak düşüren ve ekonominin kalıcı olarak dolarsızlaştırılmasını sağlayan politikaların etkin bir şekilde uygulanmaya devam etmesi halinde Türkiye’nin kredi notunun yükselebileceğini belirtti.
Moody’s’in Kredi Notu Değerlendirmesi
Moody’s, en son 19 Temmuz 2024’te Türkiye’nin kredi notunu iki kademe artırarak “B3″ten “B1” seviyesine yükseltmiş ve kredi notu görünümünü “pozitif” olarak korumuştu. Kredi derecelendirme kuruluşunun bu yıla ilişkin takviminde Türkiye için ilk kredi notu değerlendirme tarihi 24 Ocak olarak belirlenmişti.
Ancak, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının yıllık takvimlerinde, ülkelerin kredi notu ve not görünümleri için belirlenen tarihlerin kesin güncelleme anlamına gelmediği unutulmamalıdır. Kredi derecelendirme kuruluşları, belirtilen tarih dışında da değerlendirme yapabilmektedir. Moody’s’in Türkiye’ye ilişkin bir sonraki planlı değerlendirmesini 25 Temmuz’da gerçekleştirmesi bekleniyor.