Çetin Uygur Kitabı Vefa Buluşması
Devrimci işçi hareketinin önde gelen isimlerinden Çetin Uygur’un anısına hazırlanan kitap, 17 Ocak akşamı Kadıköy Evlendirme Dairesi’nde düzenlenen anlamlı bir “vefa buluşması” ile okuyucularıyla buluştu. NotaBene Yayınları tarafından yayımlanan “Çetin Uygur Kitabı”nın tanıtım etkinliği, dört yüze yakın katılımcının bir araya geldiği coşkulu bir ortamda gerçekleştirildi.
Etkinlikte, sağlık sorunları nedeniyle yer alamayan Çetin Uygur’u eşi Nihal Uygur, kızı Zeynep Uygur ve torunu temsil etti. Aralarında EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan, EMEP yöneticisi Levent Tüzel, Sol Parti yöneticisi Alper Taş, eski DİSK Genel Başkanlarından Rıdvan Budak ve eski DİSK yöneticisi Mehmet Atay gibi dikkat çekici isimlerin bulunduğu katılımcılar, etkinliğin anlamını pekiştirdi.
Etkinlik, yazarlarından edebiyatçı Ayşegül Devecioğlu’nun sunuculuğunda, “68 Hareketi Liderliğinden Devrimci İşçi Önderi Çetin Uygur’a” temalı biyografik belgeselin gösterimi ile başladı. Nihal Uygur’un, eşini anlatırken “Çetin Uygur’u size anlatacak değilim, siz bizden daha iyi bilirsiniz; çünkü o, sizden arta kalan zamanında bizimle olurdu.” şeklindeki sözleri, salonda duygusal anların yaşanmasına neden oldu. Nihal Uygur’un “Merak etmeyin, Çetin’e iyi bakıyorum, Çetin’i seviyorum.” ifadeleri ise katılımcılardan büyük alkış aldı.
Sahneye davet edilen “Çetin Uygur Kitabı” yazarları, salonu selamladıktan sonra Yalçın Bürkev, kitabın hazırlık sürecine dair bilgi verdi. Bürkev, “Ferda Koç’un çağrısıyla bir araya geldik. 11 kişilik yayın kuruluyla, son altı ayı yoğun bir çalışma ile geçirdik ve ancak iki buçuk yılda kitabı tamamlayabildik. Bu kitap, bizim için Çetin Uygur’a bir vefa borcuydu.” dedi. Çetin Uygur’un adıyla özdeşleşen Yeni Çeltek örgütlenmesinin, Türkiye işçi sınıfı tarihinde henüz aşılamamış bir zirve temsil ettiğini vurgulayan Bürkev, “Kitapta onun yaşamı ve mücadelesini anlatmaya çalıştık. Ancak bu dolu dolu geçen hayatın tüm yönlerini yansıtmanın zorluğunu fark ettikçe, onu karakterize eden unsurları seçmekte ve eldeki verileri elerken zorlandık. Böyle devasa bir tarihin tamamını yansıtmak elbette ki kolay değildi; tüm çabalarımıza rağmen kimi eksiklerden, belki hatalardan kaçamadık.” şeklinde konuştu.
Etkinlikte, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile Gebze Cezaevi’nde tutuklu bulunan İlknur Birol’un mesajları da okundu. Çetin Uygur’un mücadele arkadaşları, Doğan Halis, Kamil Kartal, İsmet Aktaş, İşçilerin Sesi gazetesinden Füsun Taş, Zonguldaklı maden işçisi Salim Çalık ve devrimci kadın hareketinden Melike Keleş, Uygur’a dair unutulmaz anılarını paylaştılar. Munzur Pekgüleç ile eski DİSK yöneticisi Mehmet Atay da, Çetin Uygur’un mücadelesi ve yaşamı hakkında düşüncelerini aktardılar.
Etkinlik, eski DİSK Genel Başkanı Rıdvan Budak’ın konuşmasıyla sona erdi. Ardından Yalçın Bürkev’in teşekkür konuşması, bu anlamlı buluşmanın kapanışını yaptı. Çetin Uygur’un mirası, unutulmaz anılarla ve özlemlerle bu vefa buluşmasında bir kez daha yaşatıldı.