Büyük Türk Şairi Nâzım Hikmet: Şiir, Şarkı ve Danslarla Anma Töreni

featured

Nâzım Hikmet’in 123. Yaşı: Bir Anma Gecesi

Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri olan şair Nâzım Hikmet, doğumunun 123. yıl dönümünde, Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda unutulmaz bir etkinlikle anıldı. Şişli Belediyesi ve Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı işbirliğiyle düzenlenen “Nâzım 123 Yaşında: Ne Güzel Şey Hatırlamak Seni” adlı gecede, usta şairin hayatı ve eserleri şiirler, şarkılar, danslar ve tiyatro gösterimleriyle yeniden canlandırıldı. Ayrıca, Nâzım Hikmet’in 123. yaşına özel hazırlanan “Şişli’de Bir Nâzım” kitabı da bu anlamlı gecede okuyucularla buluştu.

‘Demokrasi Mücadelesi’

Anma programında konuşan Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, Nâzım Hikmet’in yaşamı boyunca karşılaştığı baskı ve adaletsizlik anlayışının günümüzde de devam ettiğini vurguladı. Şahan, “Beşiktaş Belediye Başkanımız Sayın Rıza Akpolat’ın halkına fedakârca hizmet ederken yargı eliyle hedef alınması, seçmen iradesine yönelik açık bir müdahaledir” ifadelerini kullandı. Başkan Şahan, “Halkımızdan aldığımız güçle, irademizi kırmaya yönelik bu adaletsiz girişimlere karşı her zaman dimdik duracağız. Bu adalet ve demokrasi mücadelesi, Nâzım’ın ömrü boyunca savunduğu özgürlük ve eşitlik ideallerinin de bir yansımasıdır. Onun mirasından aldığımız ilhamla, bu topraklarda demokrasiyi ve hukukun üstünlüğünü savunmayı bedeli ne olursa olsun sürdüreceğiz” dedi.

‘Yakasından Düşün’

Gazetemizin yazarlarından ve Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Oral, vakıf adına bir konuşma gerçekleştirdi. Oral, Nâzım Hikmet’in yaratıcılığının, şairliğinin, komünist duruşunun, haksızlığa ve sömürüye karşı direnişinin bir bütün olduğunu belirterek, “Bu ülkede yalan, riyakârlık, cehalet o kadar yaygın ki bugün dahi ayrımcılıktan, sömürüden, şiddetten, savaştan medet umanları kendileri gibi düşünmeyeni vatan haini olarak ilan edenler bile Nâzım Hikmet’in şiirlerine sarılır hale geldi. İçimden haykırmak geliyor: Yeter! Onun adını pis ağızlarınıza almayın. Çünkü Nâzım Hikmet bir bütündür. Ulusal kimliğine tutkun, yurtsever bir şairle, yaşamını evrensel ve çağdaş değerlere, barışa adamış bir insanın bütünlüğüdür. Onu bu bütünlük içinde içlerine sindiremeyenler artık yakasından düşsün” şeklinde konuştu.

Yıldızlar Geçidi

Tiyatro sanatçısı Altan Gördüm’ün sunuculuğunu üstlendiği etkinlik, geçen yıl hayatını kaybeden usta tiyatrocu Genco Erkal’ın Nâzım Hikmet’in “Otobiyografi” şiirini seslendirmesiyle başladı. Sanatçı Halil Ergün, arabasına konan bomba ile katledilen değerli yazarımız Uğur Mumcu’nun “Sesleniş…” yazısını dinleyicilere ulaştırdı. Tilbe Saran ve Selçuk Yöntem, Nâzım Hikmet’in çeşitli şiirlerini seslendirirken, Levent Ülgen ise “Memleketimden İnsan Manzaraları” adlı eserinden “Kartallı Kâzım” bölümünü sahneledi. Mercan Selçuk Dans Topluluğu, Nâzım Hikmet’in şiirlerini, Timur Selçuk’un eserleriyle birleştirerek yorumladı. Program, sanatçılar Erdal Erzincan ve Zuhal Olcay’ın şarkılarıyla devam etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin