Tüketici Birliği Federasyonu’ndan 2024 Şikayet Raporu
Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, 2024 yılında en çok şikayet edilen sorunları detaylandırdı. Deniz, bu yılın tüketiciler açısından birçok sorunla dolu olduğunu ve bu sorunların çözümüne yönelik çabaların da arttığını belirtti. “E-ticaret yoluyla mal ve hizmet satın alan tüketicilerin karşılaştıkları sorunlar, diğer satış kanallarına göre 2024’te daha fazla ön plana çıktı.” diyen Deniz, bu alanda yapılan yasal düzenlemeler ve yönetmelik değişikliklerinin, yaşanan sorunların çözümünde önemli aşamalar kaydedildiğini vurguladı.
Deniz, ayrıca operatörlerin zamlı tarifelerinin tüketiciler arasında rahatsızlık yarattığını hatırlatarak, istenmeyen SMS ve telefon aramalarının sorunlarının 2024’te de devam ettiğini bildirdi. İletişim teknolojileri kullanılarak tüketicilerin aldatılması ve dolandırılması süreçlerinde yapılan düzenleme, denetleme ve ceza uygulamalarına rağmen şikayetlerin sürdüğünü ifade eden Deniz, restoran ve benzeri hizmet sektöründe yıl boyunca kuver ve hizmet bedeli gibi kalemlerle tüketicilerden alınmak istenen ücretlerin sıkça yakınma konusu olduğunu belirtti.
E-Ticaret, Beyaz Eşya ve Taklit Ürün Mağduriyetleri
Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili İbrahim Güllü de, yapılan çalışmalar ve denetimlerin artmasıyla tüketiciyi koruyucu önlemlerin sürekli geliştiğini kaydetti. “Geçtiğimiz yıl tüketiciler en çok fahiş fiyatlar, e-ticaret, telekomünikasyon, bankacılık-finans, mobilya, beyaz eşya, ayakkabı ve taklit ürünlerde mağduriyet yaşadı.” diyen Güllü, sürekli değişen etiketler ve fırsatçılığın fiyatların artmasına yol açtığını belirtti. “Tüketicinin fiyat algısı yok edildiğinden ve ‘Nasılsa enflasyon var.’ algısı oluşturulduğundan, fırsatçılar etiketlerini küçük artışlarla sürekli güncellediler.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Güllü, fiyat artışlarının özellikle gıda sektöründe taklit ve tağşiş olaylarına neden olduğunu, bunun da insan sağlığına zararlı gıdaların piyasada yaygınlaşmasına yol açtığını vurguladı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın taklit ve tağşişle kararlı bir şekilde mücadele ettiğini belirten Güllü, bu firmaların kamuoyuna ifşa edilmesinin ve bu alanda etkin mücadele örneklerinin önemine dikkat çekti. “Tüketiciler, bu firmaları öğrenmeye ve alışverişlerinde boykot etmeye başladılar.” diye ekledi.
Sipariş İptali Sorunları
E-ticaret satışlarının her geçen gün artmakta olduğunu vurgulayan Güllü, “E-ticarette ürünlerin zamanında teslim edilmemesi, satışa sunulan ürünün fiyatının artırılması nedeniyle ‘stokta bitti’ denilerek siparişlerin iptal edilmesi, yani satıştan kaçınılması, gönderilen ürünlerin sipariş edilen ürünlerden farklı olması gibi sorunlar devam etmektedir.” şeklinde konuştu. Ayrıca, gönderilen ürünlerin kırık, çizik gibi ayıplı çıkması sorunlarının da sürdüğünü ifade etti. Bunun yanı sıra, iletişim sektöründe tarifelerde yaşanan artışların tüketici şikayetlerinde bir artışa neden olduğunu belirtti.
Güllü, beyaz eşya ve elektronik ürünlerdeki ayıplı mal ve servis sorunlarının da devam ettiğine dikkat çekerek, taklit ürünler konusundaki şikayetlerin halen sürdüğünü sözlerine ekledi. Restoran ve kafelerde servis ücreti, kuver gibi hizmet bedellerinin tüketiciler tarafından sıkça şikayet edildiğini kaydeden Güllü, mobilya sektöründe ise sipariş edilen ürünlerin geç teslim edilmesi ve ayıplı ürünlerin sıkça karşılaşılan sorunlar arasında yer aldığını ifade etti.