Yunus Emre Enstitüsü’ndeki Yolsuzluk Skandalları
Aile Bakanı Mahinur Göktaş’ın eşi Rahmi Göktaş ve MHP’li Semih Yalçın’ın oğlu Abdullah Yalçın’ın istifasıyla patlak veren Yunus Emre Enstitüsü’ndeki yolsuzluk, sahte fatura, adam kayırma ve kara para taşıma skandalları, 65 ülkeye yayıldı. 17 milyon dolarlık yolsuzluk iddialarıyla gündeme gelen Enstitü’nün eski başkanı Şeref Ateş’in Almanya’ya kaçtığı, ismi gizli tutulan 8 yöneticisinin ise mahkeme tarafından tutuklandığı öğrenildi. Bu durum, Enstitü’nün bir arpalığa dönüştüğünü açıkça göstermektedir.
MAAŞ ARTI HARCIRAH
Enstitü yöneticilerinin, “Etkinliğe gidiyoruz” bahanesiyle Pekin, Paris, Roma, Brezilya (karnavalıyla tanınan Rio de Janeiro), Berlin, Madrid, Kahire, Köln, Viyana gibi şehirlere gönderildikleri tespit edildi. Bu kişilere, günlük Euro bazında harcırah ödenirken, konaklama ve yeme-içme masrafları da karşılandı. Bazı yöneticilerin Almanya’ya çanta içinde 270 bin Euro sokmaya çalışırken yakalandıkları ve Alman makamlarının bu durumu “kara para” statüsüne alarak soruşturma başlattığı bilgisi edinildi. Ancak, bu soruşturmanın henüz sonuçlanmadığı öğrenildi.
Rio
ÇİFTER ÇİFTER MAAŞ
66 ülkede toplam 92 ofisi bulunan Enstitü’ye, Türkiye’den “bakan yardımcılığı, hocalık ya da bakan özel kalemi” gibi pozisyonlarda maaş alan kişiler atandı. Bu atamalar sonucunda, bu kişilerin çifte maaş alması sağlandı. Ayrıca, 3500 Euro ek maaş ve kira yardımı da verildi. Bu atamalar genellikle iktidara yakın çevrelerden yapıldı. Bürokrat görevlendirmelerinde ise Kültür Bakanlığı ile Başkan Yardımcıları Serdar Çam ve Batuhan Mumcu’nun etkili olduğu bildirildi.
- Viyana: Aralık 2024’te görevden alınan Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü Ayşe Yorulmaz’ın yerine Türk-Alman Üniversitesi’nden H.Y.A. gönderildi. Yeni başkan Abdurrahman Aliy’in, Türk-Alman Üniversitesi’nden tanıdığı H.Y.A. Viyana’ya tayin edildi.
- Köln: İstanbul Üniversitesi’nden ilahiyatçı N.G. görevlendirildi.
- Berlin, Roma, Bakü: Kültür Bakanlığı’ndan bazı görevliler atandı. Roma’ya Bakanlıkta özel kalem S.Ö., Berlin’e TİKA’da özel kalem S.K., Bakü’ye ise özel kalem G.B. atandı. Ankara’daki Başkan Yardımcılığı’na İstanbul Üniversitesi’nden C.Ş. atandı. Yeni başkanın asistanı Z.E. ise Ankara’da Dış İlişkiler Müdürü olarak görevlendirildi.
Paris: FETÖ’den alıp taktiği sürdürdüler. Yunus Emre Enstitüsü’nün yurtdışındaki stratejik noktalarda, 17-25 Aralık operasyonu öncesinde FETÖ’cülerin etkin olduğu biliniyor. İlk başkanı olan Prof. Ali Fuat B.’ye FETÖ ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle soruşturma açıldı. Polonya’daki müdürü İsmet B. ise tutuklandı. O dönem yurt dışındaki personeli alırken, adrese teslim alım yaparak FETÖ’cüleri seçen bir sistem uygulandığı iddia ediliyor. Yunus Emre Vakfı Enstitüleri, yurt dışında ve Türkiye’de FETÖ’cü yöneticilerden temizlendi; ancak yeni gelenlerin de yolsuzluk skandalıyla gündeme geldikleri görülmektedir.