Vakıfların Vergi Muafiyetine Yenilikçi Düzenlemeler

featured

Vakıflara Vergi Muafiyeti ile İlgili Yeni Düzenlemeler

Son günlerde yapılan düzenlemelerle, vergi muafiyeti tanınan vakıfların gelirlerinin en az üçte ikisinin, vakıf amaçları doğrultusunda harcanması gerektiği vurgulanmaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yayımlanan “Vakıflara Vergi Muafiyeti Tanınması Hakkında Genel Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bu yeni düzenlemeye göre, vergi muafiyeti statüsüne sahip vakıfların, amaç maddelerinde belirtilmemiş olsa bile, ülkemizde meydana gelen doğal afetler dolayısıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından mücbir sebep hali ilan edilen bölgelerde gerçekleştirecekleri harcama ve yardımlar, “amaca yönelik harcama” olarak kabul edilecektir. Özellikle 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ta gerçekleşen depremler sonrası, bu vakıfların 2023 yılı içerisinde deprem bölgesinde gerçekleştirecekleri harcamalar için geçici bir düzenleme yapılmıştı; bu düzenleme artık sürekli hale getirilmiştir.

Ayrıca, vakıflara vergi muafiyeti tanınması için gereken şartların, muafiyet süresi boyunca devamlı olarak aranacağı da açıklığa kavuşturulmuştur. Bu şartlar, vergi muafiyeti tanınan vakıfların statülerinin devamı süresince göz önünde bulundurulmayacak ve böylece bu konudaki tereddütlerin giderilmesi hedeflenmektedir.

Geçici Gelirlerin İzlenmesi

Tebliğde, devlet üniversitelerinin faaliyetlerini desteklemek amacıyla kurulan vakıflara yönelik de bazı düzenlemeler yapılmıştır. Vergi muafiyeti statüsüne sahip vakıfların, yükümlülüklerini yerine getirip getirmediklerinin denetimi, yeminli mali müşavirler tarafından gerçekleştirilecektir. Bu denetimlerin sonuçları, hazırlanan raporda detaylı bir şekilde sunulacaktır.

Vakıfların normal gelirleri haricindeki olağan dışı geçici gelirleri, belirli bir oranı aşması durumunda 5 yıl boyunca özel bir hesapta izlenecektir. Bu gelirlerin, belirlenen süre içinde amaca yönelik harcanması veya gelir getirici mal varlığını artırmaya yönelik gayrimenkul ve iştirak hissesi alımında kullanılmasına imkân tanınmıştır. Ancak, vergi muafiyeti tanınan vakıfların gelirlerinin en az üçte ikisinin, vakıf amaçları doğrultusunda harcanması gerektiği unutulmamalıdır. Vakfın iktisadi işletmesine veya iştirak ettiği ticari şirketlere aktarılan kaynaklar ile mal varlığını artırmaya yönelik gayrimenkul alımları ise “amaca yönelik harcama” olarak kabul edilmeyecektir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin