İş Dünyası Temsilcilerinden Yeni Asgari Ücret Değerlendirmeleri
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından kamuoyuna açıklanan yeni asgari ücret konusunda iş dünyası temsilcileri çeşitli değerlendirmelerde bulundu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, çalışanların her zaman daha fazlasını hak ettiğini belirtirken, ekonomik dengelerin de göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı. Gültepe, “Yeni asgari ücret belirlenirken bu dengelerin ve özellikle enflasyonla mücadeledeki kararlılığın dikkate alındığını görmekteyiz. Ben yüzde 30’luk zammın iş dünyamız ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
MÜSİAD’dan Yeni Talep
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, 2025 yılı için yüzde 30 artışla belirlenen asgari ücretin 22 bin 104 TL olmasını hayırlı bulduğunu ifade etti. Asmalı, “Cumhurbaşkanımızdan, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren geçerli olacak yüzde 43,93 oranındaki yeniden değerleme oranını yüzde 30 seviyesine çekmesini talep ediyoruz. Bu düzenlemenin hem iş dünyamız hem de vatandaşlarımız için önemli bir destek sağlayacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.
ATO Başkanı: Sürdürülebilir ve Dengeli
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, asgari ücretin yüzde 30 artışla 22 bin 104 liraya yükseldiğini hatırlatarak, bu rakamın hem çalışanlar hem de işverenler açısından sürdürülebilir ve dengeli bir durumda olduğunu belirtti. Baran, “Bugün yaşadığımız sorunların ve alım gücü kaybının esas sorumlusunun yüksek enflasyon olduğu gerçeğini unutmamalıyız. Bu durum, işverenler için de yatırım ve üretim açısından bir engel teşkil ediyor. Bu nedenle işveren desteğinin 700 liradan 1000 liraya yükseltilmesi önemli bir adım” dedi. Baran, yeni asgari ücretin işçi ve işverenler için hayırlı olmasını temenni etti.
‘Ekonomi Politikasının Bir Yansıması’
Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği Genel Başkanı Orhan Aydın, açıklanan asgari ücretin mevcut ekonomi politikasının bir yansıması olduğunu vurguladı. Aydın, asgari ücrete yapılan zammın birçok kalemi tetiklediğine dikkat çekerek, “İşsizlik maaşı, kıdem tazminatı, GSS primleri, askerlik ve doğum borçlanması gibi birçok kalem bu durumdan etkileniyor. Hakeza, buradaki artış toplu iş sözleşmesi uygulanan iş yerlerindeki ücretleri de artırıcı bir etkiye sahip” ifadelerini kullandı. Aydın, tasarruf odaklı sıkı para politikası yürütüldüğünü belirterek, “Asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk zam, mevcut ekonomi politikasının bir yansıması oldu. Zor süreçlerde elde edilen kazanımların sürekliliği için hedef ekonomik politikalarla örtüşüyor. Umut ediyoruz ki enflasyonla mücadele kapsamında elde edilen kazanımlar, 2025 yılının ikinci çeyreğinden itibaren daha net bir şekilde görülecektir” dedi.
‘Asgari Ücretten Daha Fazla Alım Gücü Artırılmalı’
Önder Sanayici İşadamları Derneği (ÖNSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Kap, yeni asgari ücretin ülkeye, çalışanlara ve iş dünyasına hayırlı olması temennisinde bulundu. Kap, “Çalışan ve işverenin birbirinden ayrı düşünülemeyecek bir bütün olduğunu düşünüyoruz. Bu bağlamda, asgari ücretin siyasi bir argüman olarak kullanılmasını ve çalışan ile işveren arasında rekabet havası oluşturulmasını doğru bulmuyoruz” dedi. Kontrolsüz ve aşırı asgari ücret artışlarının maliyetleri artırarak fiyatların yükselmesine ve enflasyon artışına neden olduğunu belirten Kap, “Burada esas olan, asgari ücretin dramatik bir şekilde artırılması değil, alım gücünün ve niteliğinin artırılmasıdır. Açıklanan yeni asgari ücretin, makroekonomik politikalara uygun olarak dengeli bir seviyede olduğunu değerlendiriyoruz” şeklinde konuştu. Kap, bu rakamın orta ve uzun vadede enflasyonist baskıyı azaltacağını ve alım gücüne olumlu katkı sağlayacağını belirtti.