SPK, 50’den Fazla Kripto Para Borsasına Erişim Engeli Uyguladı

featured

Sermaye Piyasası Kurulu’ndan Kripto Para Borsalarına Erişim Engeli

Türkiye’de, izinsiz olarak faaliyet gösteren 50’den fazla kripto para borsasının internet sitelerine Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından erişim engeli getirildi. Uzmanlar, bu kararın temel amacının yatırımcıların korunması olduğunu vurguluyor.

SPK, haftalık bülteninde, Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik internet aracılığıyla izinsiz kripto varlık hizmeti sunan ve yurt dışında kaldıraçlı işlemler gerçekleştiren internet sitelerine karşı hukuki işlemlerin başlatıldığını açıkladı. Bu kapsamda, toplamda 108 internet sitesine erişim engeli getirildi. Engellenen sitelerin 50’den fazlasının kripto para borsaları olduğu belirtiliyor.

Yasal Çerçeve Temmuzda Oluşturulmuştu

Türkiye’de kripto varlıklar için ilk yasal çerçeve, “Sermaye Piyasası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile Temmuz ayında oluşturuldu. Bu düzenleme ile kripto para piyasalarını denetleme yetkisi SPK’ye verildi ve bu alanda hizmet sunacak platformların Kurul’dan faaliyet izni alması şart koşuldu. Kanuna göre, Türkiye’de iş yeri açılması, Türkçe internet siteleri oluşturulması ve sunulan kripto varlık hizmetlerine dair tanıtım ve pazarlama faaliyetleri, yerleşik kişilere yönelik faaliyet olarak kabul ediliyor.

Ayrıca, Türkiye’de yerleşik kişilere hizmet veren yabancı kripto para platformlarına, buradaki faaliyetleri için 3 aylık bir geçiş süresi tanınmıştı.

Yatırımcıları Koruma Amacı Taşıyor

Ankara Barosu Sermaye Piyasası ve Finans Hukuku Kurulu Başkanı Avukat Burak Mercan, yurt dışında bulunan bazı kripto para borsalarının hala Türkçe dil desteği sunduğunu ve Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik reklam ve tanıtım faaliyetleri yürüttüğünü belirtti. SPK’nın birçok kripto para borsasına erişim engeli getirmesinin nedeninin bu durum olduğunu ifade eden Mercan, şu açıklamalarda bulundu:

  • “SPK’nın almış olduğu kararlar, ülkemizde kripto varlık piyasasının güvenilir ve şeffaf bir yapıya kavuşmasıyla birlikte yatırımcıları koruma amacını gütmektedir.”
  • “Ülkemizdeki kripto varlık borsalarının lisans süreci ve konuya ilişkin mevzuat çalışmaları devam etmektedir. Bu süreçlerin tamamlanmasının ardından, pek çok kripto varlık borsasının faaliyetlerini durduracaklarını veya düzenlemelere uymak zorunda kalacaklarını öngörüyoruz.”

77 Şirket Beyanda Bulundu

SPK’nın verilerine göre, kripto varlık hizmet sağlayıcısı olarak faaliyet gösterdiklerini bildiren toplamda 77 şirket bulunmaktadır. Bu şirketlerden 14’ü, kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyetlerine devam etmeyeceklerini bildirmiştir. Ayrıca, başvurusu işlemden kaldırılan ve başvurusu işleme alınmayan 64 şirket de mevcut.

SPK’nın kararlarına göre, bir kripto varlık hizmet sağlayıcısının “faaliyette bulunanlar” listesinde yer alması, ilgili mevzuat uyarınca Kurul tarafından yetkilendirildiği anlamına gelmemektedir. Kuruluşların, ikincil mevzuatın yürürlüğe girmesinin ardından yetkilendirme için ayrıca başvuru yapmaları gerekecektir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin