Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nde Tartışmalar Sürüyor
Belce ÖRÜ tarafından ele alınan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nde (UTTS) işletme hakkını kazanan Terratek şirketi, son günlerde medyanın ve kamuoyunun dikkatini çeken bir konu haline geldi. Sistemin işleyişiyle ilgili soruların artması, vergi uzmanlarının şirketin yıllardır zarar ettiğini açıklaması, kamu ihaleleri konusunda bazı endişelerin doğmasına neden oldu. Terratek’in 2023 yılı itibarıyla 43 milyon lira zarar ettiği ifade ediliyor. SÖZCÜ, sistemin işletme hakkının, AKP’ye yakınlığı ile bilinen IC Holding’in sahibi İbrahim Çeçen’in oğlu Murat Çeçen’in şirketi olan Terratek Bilişim’e verildiğini duyurmuştu.
Şartlar ve İhale Süreci Üzerine Soru İşaretleri
ŞARTLAR NASIL SAĞLANDI? Vergi uzmanları, Terratek Bilişim Şirketi’nin yıllardır zarar etmesine rağmen ihaleyi nasıl kazandığını sorgulamaya başladı. Kamu ihalelerine katılan firmaların, zarar etmenin ötesinde, belirli mali ve ekonomik kriterleri karşılaması gerektiğini hatırlatan uzmanlar, bu durumun endişe verici olduğunu belirtiyor. İhaleye katılan şirketlerin cari oran, öz kaynak oranı ve mevcut iş hacmi gibi kriterleri belgelerle kanıtlaması gerektiği vurgulanıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın, vergi gelirlerini artırmaya çalıştığı bir dönemde, zarar eden bir şirkete kamu ihalesinin verilmesi, birçok soru işaretini beraberinde getiriyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, daha önce yaptığı açıklamalarda, “Vergi gelirlerinde sağlanan iyileşmeyi, vatandaşların refahı ve ülkemizin istikrarı için verimli alanlara yönlendireceğiz” demişti. Ancak 2022 yılında 1.3 milyon vergi mükellefi şirketin toplam 60 trilyon lira ciro elde etmesine rağmen yalnızca 883 milyar lira vergi ödediği göz önünde bulundurulduğunda, bu açıklamalar ciddiyet kazanıyor.
Vatandaşa Yük Olacak İhale
Vatandaştan 43.4 milyar TL çıkacak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergide adaletin sağlanacağına dair birçok kez açıklamalarda bulundu. Yeni vergi paketi ile ilgili olarak, “Bizim tercihimiz, vergilendirilmeyen alanlardan vergi almak; vatandaşımıza yeni bir vergi yükü getirmek değil” ifadelerini kullanmıştı. Ancak vergi uzmanlarının değerlendirmelerine göre, zarar eden bir şirkete verilen UTTS ihalesinin toplam bedeli, her bir vatandaşın cebinden 2.172 TL çıkmasına neden olacak şekilde 43.4 milyar liraya ulaşacak. Bu durum, birçok vatandaşın ve ekonomistin aklında ciddi soru işaretleri bırakıyor.