Diş Çürüğünün Önlenmesinde Probiyotiklerin Rolü
Prof. Dr. Bilinç Bulucu, diş çürüğünün dünya genelinde yaygın bir sağlık sorunu olduğunu ve tedavi edilmediği takdirde ciddi sonuçlar doğurabileceğini, bu sonuçların başında diş kaybının geldiğini ifade etti.
Bulucu, “Diş çürüğünün oluşumunda birçok faktör rol oynar. Ana etkenler arasında ağızda bulunan ‘Streptococcus mutans’ grubu mikroorganizmalar, aşırı karbonhidrat alımı (özellikle sukroz) ve bu faktörlerin etkili olabilmesi için geçen süre yer almaktadır. İkincil etkenler ise cinsiyet, coğrafya, dişin kalsifikasyon kalitesi, hormonal değişiklikler ile tükürük kalitesi ve miktarı gibi unsurlardır.” şeklinde konuştu.
Yoğurt, ayran, kefir, keçi sütü ve sirke gibi probiyotik açısından zengin besinlerin genel sağlık üzerinde olumlu etkileri olduğunu vurgulayan Bulucu, probiyotiklerin diş çürüğü ve genel ağız sağlığı üzerindeki etkilerinin önemli bir araştırma konusu olduğunu belirtti. Bu alanda yapılan çalışmaların devam ettiğini ifade etti.
Probiyotiklerin ağız sağlığını iyileştirmede kritik bir rol oynaması gerektiğine dikkat çeken Bulucu, bu mikroorganizmaların diş çürüğü ve ağız enfeksiyonlarını önlemede etkili olabileceğini belirtti. Probiyotiklerin ağızda patojen mikroorganizmaların çoğalmasını engelleyerek ağız florasını koruduğunu ve böylece diş sağlığını desteklediğini aktardı.
Bulucu, probiyotiklerin patojen bakterilerle savaşmada farklı mekanizmalarla etkili olduğunu belirterek, asidik pH seviyesini düşürerek plak oluşumunu engellediklerini ve bağışıklık sistemi üzerinden koruyucu etkiler göstererek ağız sağlığını desteklediklerini ifade etti. Probiyotiklerin çürüklerin oluşumunu engellemedeki önemine dikkat çeken Bulucu, şunları kaydetti:
- Probiyotikler, ağızda bir biyofilm oluşturarak patojen bakterileri uzak tutar.
- Özellikle ‘Streptococcus mutans’ gibi çürüğe neden olan bakterilerin sayısını azaltarak, çürüklerin önlenmesinde önemli bir rol oynar.
- Ayrıca probiyotikler, ağızda kandida sayısını azaltarak, enfeksiyonları kontrol altına almayı sağlar.
- Bu mikroorganizmalar, ağızda olumlu bir denge yaratarak, çürüklerin yanı sıra ağız kokusu, kandida enfeksiyonları ve periodontal hastalıkların tedavisinde de etkili olmaktadır.
Beslenme alışkanlıklarının diş sağlığı üzerindeki etkileri göz önüne alındığında, probiyotiklerin umut verici bir araştırma konusu olduğunu belirten Bulucu, “Bu mikroorganizmaların diş çürüğünü önlemede ve ağız enfeksiyonlarını tedavi etmede önemli bir yer tutacağına inanıyorum. Gelecek yıllarda yapılacak araştırmalarla konunun daha iyi anlaşılabilmesi için daha fazla klinik çalışma yapılması gerekmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.