Donald Trump’ın İkinci Dönem Kabine Oluşumu
ABD’nin 47. Başkanı olarak 5 Kasım’daki seçimleri kazanan Donald Trump, 20 Ocak 2025’te başlayacak olan ikinci başkanlık dönemi için kabine oluşturma çalışmalarını hızla sürdürüyor. Başkan Yardımcısı JD Vance dışında 25 kişilik geniş bir kabine planlanırken, şu ana kadar 3 isim resmi olarak ilan edildi. Ayrıca, 2 ismin de belirli görevlerde yer alacağına dair haberler medyada yer buldu.
Trump, Beyaz Saray Saray Özel Kalem Müdürlüğü için Susie Wiles’ı, ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği için Kongre üyesi Elise Stefanik’i ve ABD Çevre Koruma Ajansı’nın başına ise eski Kongre üyesi Lee Zeldin’i atayacağını duyurdu. Bu isimlerin yanı sıra, medyada sıkça bahsedilen ancak henüz resmi açıklaması yapılmamış 2 kişinin de kabinede yer alması bekleniyor.
Senatör Marco Rubio’nun Dışişleri Bakanlığına, Kristi Noem’in ise İç Güvenlik Bakanlığına aday gösterilmesi üzerinde duruluyor. Ek olarak, Trump’ın, kabine üyesi olmasa da ABD’nin dış politikasını şekillendirmede önemli bir rol üstlenecek olan Ulusal Güvenlik Danışmanlığına eski asker ve güvenlik danışmanı Mike Waltz’ı getireceği iddia ediliyor.
Ayrıca, sınır güvenliği konularında tam yetkiye sahip olacak olan Göç ve Gümrük Muhafaza İdaresi’nin (ICE) eski yönetici vekili Thomas Homan’ın, sınır güvenliği ve sınır dışı etme işlemlerinden sorumlu olacağı belirtiliyor.
SENATO ONAYINDAN SONRA GÖREVE BAŞLAYACAKLAR
ABD’de başkan, ülke yönetiminde birlikte çalıştığı kabinede, başkan yardımcısı haricinde ana rolü olan 15 isimle birlikte hareket ediyor. Bu isimler, başkanın aday göstermesi ve Senato onayının ardından göreve başlıyor. Bu ana pozisyonlar aşağıdaki gibidir:
- Dışişleri Bakanlığı
- Hazine Bakanlığı
- Savunma Bakanlığı
- Adalet Bakanlığı
- İçişleri Bakanlığı
- Tarım Bakanlığı
- Ticaret Bakanlığı
- Çalışma Bakanlığı
- Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı
- İskan ve Kentsel Kalkınma Bakanlığı
- Ulaştırma Bakanlığı
- Enerji Bakanlığı
- Eğitim Bakanlığı
- Gazi İşleri Bakanlığı
- İç Güvenlik Bakanlığı
Bu bakanlıklara ek olarak, kabine düzeyinde ikinci derece pozisyonlarda görev yapan 10’dan fazla rol de bulunmaktadır; ancak bu sayı, başkanın inisiyatifine bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Bu kapsamda, Beyaz Saray Özel Kalem Müdürlüğü, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA), Çevre Koruma Ajansı, Yönetim ve Bütçe Ofisi, Ulusal İstihbarat Direktörlüğü, ABD Ticaret Temsilcisi, ABD’nin BM Daimi Temsilcisi, Ekonomik Danışmanlar Konseyi, Küçük İşletmeler İdaresi ve Bilim ve Teknoloji Politikaları Ofisi yöneticileri de kabinede görev almaktadır.
Özel Kalem Müdürlüğü hariç diğer pozisyonlara Trump tarafından aday gösterilecek isimlerin, ABD Senatosu’ndan onay alması gerekmektedir. 2016 yılındaki seçimleri kazandıktan sonra 20 Ocak 2017’de göreve başlayan Trump, o dönemde Senato’da çoğunluğun Demokratlar’da olması nedeniyle birçok kabine üyesi adayının onay sürecinin uzun sürmesine neden olmuştu. Ancak, 5 Kasım’daki seçimlerde Cumhuriyetçilerin Senato’da 53 sandalyeye ulaşarak çoğunluğu ele geçirmesi, Trump’ın yeni kabinesinin daha hızlı bir şekilde onay alıp göreve başlamasını sağlayabilir.