Lösemi ve Belirtileri Üzerine Bilgiler
Lösemi, kan hücrelerini oluşturan öncül hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıyla oluşan bir hastalık olarak tanımlanmaktadır. 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası dolayısıyla yapılan açıklamalarda, bu hastalığın çocukluk çağındaki kanserler arasında en sık görülen türlerden biri olduğu vurgulandı. Uzmanlar, lösemi belirtilerinin genellikle halsizlik, yorgunluk, çabuk yorulma, enfeksiyon, yüksek ateş, boyun bezelerinde şişlik, kemiklerde ağrı ve karın bölgesinde şişlik gibi semptomlar içerdiğini belirtiyor.
Uluslararası Kanser Araştırma Merkezi’nin 2022’de gerçekleştirdiği bir çalışmaya göre, dünya genelinde çocukluk dönemi için her yıl yaklaşık 65 bin yeni lösemi tanısı konulmaktadır. Bu rakam, çocukluk çağı kanserlerinin yaklaşık %32’sini oluşturmaktadır. Türkiye’de ise 2010 ile 2020 yılları arasında 5 bin 200 çocuğa lösemi tanısı konulmuş olup, bu da tüm çocukluk çağı kanserlerinin yaklaşık %30’unu kapsamaktadır.
Lösemi Neden Bulaşıcı Değildir?
Löseminin bulaşıcı bir hastalık olmadığına dikkat çeken uzmanlar, hastalığın oluşumunda birden fazla mekanizmanın rol oynadığını ifade etmektedir. Çocuklarda beslenmenin yanı sıra çevresel faktörler, radyasyon ve bazı kimyasallara maruz kalma gibi etkenlerin lösemi riskini artırabileceği belirtiliyor. Genellikle çocuklarda 2 ila 5 yaş arasında görülen löseminin, 1 ile 16 yaş gruplarında daha nadir olduğu da vurgulanmaktadır.
- Löseminin belirtileri arasında:
- Halsizlik
- Yorgunluk
- Çabuk yorulma
- Enfeksiyonlar
- Yüksek ateş
- Boyun bezelerinde şişlik
- Kemiklerde ağrı
- Karnında şişlik
Çocukların normal dönemlerinde daha halsiz ve soluk olabileceklerini belirten uzmanlar, bu belirtilerin erken tanınmasının önemine dikkat çekmektedir. Ailelerin bu semptomları tanıyabilmesi ve birinci basamak hekimlerinin, çocuk sağlığı uzmanlarının gerekli yönlendirmeleri yapması gerekmektedir.
Löseminin Tedavisi Mümkün
Kansere ilişkin tedavi süreçlerinde erken teşhisin hayati öneme sahip olduğu bilinirken, löseminin de tedavi edilebilir bir hastalık olduğu vurgulanmaktadır. Hastanelerde gerçekleştirilen etkinliklerle yatarak tedavi gören lösemili çocukların keyifli vakit geçirmeleri sağlanmaktadır. Türkiye’de lösemi tedavisinde elde edilen başarı oranları, diğer ülkelerle benzerlik göstermektedir.
Bu hafta dolayısıyla ailelere yapılan çağrılarda, löseminin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunun altı çizilmektedir. Ailelerin kaygıya kapılmamaları gerektiği, destek tedavileriyle birlikte lösemi sağ kalım oranlarının arttığı ifade edilmektedir. Türkiye’de 5 yıllık sağ kalım oranlarının %80 civarında olduğu bilgisi verilmektedir. Bu süreçte erken tanının önemine tekrar vurgu yapılırken, löseminin sağlık bakanlığı ve üniversite hastanelerinde geri ödeme kapsamında ücretsiz olarak tedavi edilebileceği belirtilmektedir. Güncel tedavi yöntemlerinin kullanılmasıyla birlikte, lösemi tedavi oranlarının oldukça yüksek olduğu ve başarılı sonuçların alındığı ifade edilmektedir.