Resmi Gazete’de Yeni Tüketici Yasası
Bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yasa ile birlikte, tüketici ve konut verileri, doğrudan satış sistemleri, ticari ve reklam uygulamaları ile ilgili önemli idari düzenlemeler getirilmektedir. Bu çerçevede, tüketici kredisi sözleşmelerine bağlı diğer işlemlerin dijital ortamlardan gerçekleştirilmesine olanak tanınmaktadır. Ancak, tüketici kredisi sözleşmesinin geçerli olabilmesi için yazılı veya mesafeli olarak yapılması gerekmektedir. Kredi verenler ile tüketiciler arasındaki sözleşmeler, bir bilişim veya elektronik haberleşme aracı üzerinden düzenlenebilecektir.
Belirli süreli kredi sözleşmeleri ile ilgili hesaplar, tüketicinin talebi olmadıkça yazılı veya kalıcı veri saklayıcısı üzerinden kapatılacaktır.
Doğrudan Satış Düzenlemesi
Yeni yasada, doğrudan satış şirketlerinin sermaye şirketi niteliğinde olmaları zorunlu hale getirilmektedir. Doğrudan satış sistemi, ortaya çıkan menfaatlerin dağıtılması üzerine kurulamaz; bunun yerine mal veya hizmetlerin tüketicilere satışı esas alınmalıdır. Bu sistemde, vatandaşlara 30 günlük cayma hakkı tanınmaktadır.
Doğrudan satış ile iştigal edenler, sisteme katılmaları veya sistemde kalmaları için tüketiciye satışı öngörülen mal veya hizmeti içermeyen herhangi bir yenileme, paket, ücret ya da aidat gibi isimler altında bedel veya borç yükümlülüğü getiren belgeler talep edemeyeceklerdir. Ayrıca, doğrudan satış şirketleri, Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen konularda tüketicilerin bilgilendirilmesi, taleplerinin iletilmesi ve bildirimlerinin yapılması için bir sistem kurmakla yükümlü olacaklardır.
İdari Cezalar Artırılıyor
Yeni yasayla birlikte, haksız ticari uygulamalara ilişkin olarak idari para cezalarının artırılması hedeflenmektedir. Haksız ticari uygulamalar kapsamındaki yükümlülüklere aykırı hareket edenler için, haksız ticari uygulamanın 3 aya kadar tedbiren durdurulması veya 60,000 TL’den 600,000 TL’ye kadar idari para cezası uygulanabilecektir. Eğer bu aykırılık ülke genelinde gerçekleşirse, ceza 600,000 TL’den 6 milyon TL’ye kadar yükselebilecektir.
Gayrisafi gelirin bildirilmediği veya yanlış bildirildiği durumlarda, ön ödemeli konut satışları için 6 milyon TL, diğer satışlar için ise 1 milyon TL idari para cezası uygulanacağı öngörülmektedir.
Ayrıca, yasada yer alan piramit satış sistemleri ile ilgili hükümlere aykırı hareket edenler hakkında Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılacağı belirtilmektedir. Piramit satış sistemini başlatan, düzenleyen veya bu sistemin yayılmasını ticari amaçlarla destekleyenler hakkında da yasal yaptırımlar uygulanacaktır.