İran’da Sahte İçecekler ve İdam Ceza Uygulamaları
İran’ın Elborz eyaletine bağlı Kereç kentinde, sahte içki sattığı iddia edilen dört kişi, idam cezasına çarptırılarak asıldı. Ülkede alkol satışı, son derece sıkı yasalarla kontrol altına alındığı için, alkolle ilgili suçların cezası genellikle çok ağır olmaktadır. Bu yasaların en düşük cezası, halka açık yerlerde kırbaçlama cezasıdır. Ancak, birçok kaçak alkol satıcısı, vinçler aracılığıyla asılarak infaz edilmekte ve cesetleri sokaklarda sergilenmektedir.
İranlı Öğrenciler Haber Ajansı’na (ISNA) göre, İran Yargı Erki Kurumu bu konuda bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Elborz eyaletinde kaçak içki tedarik ve satışından idama mahkum edilen dört kişi, sabah saatlerinde infaz edildi.” ifadeleri yer aldı. Geçen yıl Haziran ayında meydana gelen bir olayda, 17 kişi hayatını kaybederken, 191 kişi de zehirlenmişti. Bu olayla ilgili olarak 11 kişi tutuklanmış ve bu kişilerden dördü idam cezasına çarptırılmıştır.
İRAN’IN ALKOL İLE İMTİHANI
İran’daki sıkı alkol yasakları, birçok İranlıyı sahte alkol üretimi ve tüketimine yönlendirmektedir. Bu tür alkollerin çoğu, insan sağlığı için son derece tehlikeli olan metil alkol ile etil alkolün karıştırılmasıyla elde edilmektedir. Sonrasında tatlandırıcılarla çalkalanarak içime uygun hale getirilmektedir. ABD’de yaşayan İranlı doktor ve araştırmacı Muhammed Kazım Attari, bu konuyla ilgili DW haber ajansına daha önce bilgi vermiştir. Attari, “Ne yazık ki son yıllarda metil alkol içerek zehirlenen bireylerde, yüzde 20 ila 30 oranında bir artış gözlemleniyor.” diye belirtmiştir.
Attari ayrıca, “İran’ın şehirlerinde alkol zehirlenmesinin bu denli yaygın hale gelmesi, bunun kasıtlı bir durum olabileceği ya da yerel bir üreticinin üretim sırasında içkilere yabancı maddeler karıştırması sebebiyle ortaya çıkabileceği şüphesini doğuruyor.” şeklinde eklemelerde bulunmuştur. İran’da, kaçak yollarla elde edilen metil alkollü içkiler halk için ciddi bir tehlike arz etmektedir. Ancak, kaçak alkol pazarı İran’da hâlâ büyük bir ilgiyle karşılanmakta ve bu durum, yasa dışı içki üretimini ve tüketimini artırmaktadır.