Fırıncıyı Unut, Bu Yeniliklere Göz At!

featured

İKTİDAR VE KREDİ KARTI VERGİSİ TARTIŞMALARI

İktidar, 100 bin lira limitli kredi kartlarından 750 lira alma uygulamasından vazgeçti. Ancak bu yasa teklifi etrafında tartışmalar hala devam ediyor. Vatandaşlar, iktidara yönelttikleri eleştirilerde, “Eğer vergi toplamak istiyorsanız, kredi kartı limiti bir milyon ve üzerinde olan kişilere bakmalısınız. Bunlar gerçekten vergi veriyor mu, yoksa kaçırıyor mu? Ne kadar vergi ödüyorlar?” şeklinde sorular yöneltiyorlar.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “Fırıncılar fiş kesmiyor, vergi kaçağı oranı yüzde 1’e kadar düşüyor. En çok vergi kaybı fırıncılardan kaynaklanıyor” ifadeleri de vatandaşların gündeminde. Bunun üzerine vatandaşlar, “Fırıncıları bir kenara bırakın, lüks alışveriş merkezlerinin önünde park eden milyonluk araçların sahiplerine bakın, onlar ne kadar vergi ödüyor?” diye sorguluyorlar.

En son kredi kartı limitlerine vergi getirme girişimiyle ülke gündemine oturan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yasa teklifinin geri çekilmesinin ardından AKP’li milletvekillerine bilgilendirme yaptı.

HEDEF KÜÇÜK ESNAF MI?

Şimşek, bu toplantıda kayıt dışılığı önlemek için çapraz denetimlerin yapıldığını vurgularken, “Kimse vergi vermek istemiyor. İspat yükümlülüğünü devletten alıp vatandaşa, mükellefe yüklememiz gerekir” şeklinde konuştu. Bu sözler, geçmişte eski Maliye Bakanı Zekeriya Temizel tarafından getirilen ancak AKP iktidarının ilk yılında kaldırılan ‘Nereden buldun?’ düzenlemesini yeniden gündeme getirme çabası olarak yorumlandı. Ancak Şimşek’in vurguladığı nokta, vergi ödemeyen zenginleri değil, küçük esnafı hedef aldığı şeklindeydi:

  • “En düşük Katma Değer Vergisi ekmekte. Fırıncıların fiş kesme oranı neredeyse yok. Yüzde 1’e bile yanaşmıyorlar. En çok vergi kaybı fırıncılarda yaşanıyor. Gün içinde ekmek satışı yapıyorlar ama fiş kesmiyorlar.”

LÜKS ARAÇLAR VE EKONOMİK DENGESİZLİK

LÜKS ARAÇLAR VE EKONOMİK DENGESİZLİK

EKONOMİ politikaları, toplumun geniş kesimlerini yoksulluğa sürüklerken, piramidin tepe noktasındaki küçük bir azınlık, servetine servet katmaya devam ediyor. Lüks araçlar, alışveriş merkezlerinin otoparklarını doldururken, milyonluk kredi kartları aracılığıyla zenginler harcamalarına devam ediyor. Bu durumda iktidar, toplanamayan vergiler için fırıncıları hedef tahtasına oturtmuş durumda.

VERGİ KAÇIRANLAR VE HİÇBİR ÇÖZÜM

Vatandaşlar, fırıncılar dahil hiç kimsenin vergi kaçırmaya cesaret edemediği adil bir vergi denetim sisteminin kurulmasını istiyorlar. Milyonluk takıların havalarda uçuştuğu lüks düğünler, lüks araçlarla caddelerde boy gösteren ve kredi kartlarından milyonlarca liralık harcama yapan gizli zenginler dururken, Bakan Şimşek’in fırıncıları örnek göstermesi, bu kesimi daha da cesaretlendiriyor. Bu durum, vatandaşlar arasında büyük bir rahatsızlık yaratıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin