Bangladeş Uluslararası Suçlar Mahkemesi’nden Önemli Açıklama
Bangladeş Uluslararası Suçlar Mahkemesi (ICT), son dönemde meydana gelen ve yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan öğrenci protestolarının ardından eski Başbakan Şeyh Hasina Vecid’in iadesi için Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı (Interpol) ile iş birliği yapma kararı aldığını duyurdu. Dhaka Tribune gazetesinin haberine göre, ICT’nin yeni başsavcısı Muhammed Tajul İslam, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, protestolar sırasında “işkence ve insanlığa karşı suç” işlemekle suçlanan kişiler için mahkemeden tutuklama emirleri ve seyahat yasakları talep edileceğini belirtti.
Tajul, Hindistan’a giden Hasina’nın ve gösteriler sırasında yurt dışına kaçan diğer şahısların iadesi için de Interpol’den yardım isteyeceklerini ifade etti. “Bangladeş, bağlantıları sayesinde Interpol’den kırmızı bülten çıkarmasını talep edebilir. Bu sayede birçok kişiyi ülkeye geri getirme şansımız olacak.” diye ekledi.
Bangladeş’teki geçici hükümet, öğrenci protestoları sırasında 708 kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Bu durum, ülkede derin bir infial yaratmış ve toplumsal huzursuzluğu artırmıştı.
NE OLMUŞTU?
Bangladeş’te, 1971 yılına ait Bağımsızlık Savaşı’nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılmasına yönelik kararın alınmasının ardından, temmuz ortalarında öğrenciler tarafından büyük çaplı protestolar başlatılmıştı. Yüksek Mahkeme, temmuz ayının sonunda kontenjan kotası oranlarını düşürdüğünü açıkladığında, protestoların sona erdiği duyurulmuştu. Ancak gösterilerde yaşanan şiddet olaylarından sorumlu tutulan Cemaat-i İslami Partisi ve öğrenci kanadının yasaklanmasının ardından, protestocular bu kez de gösterilerde yaşamını yitirenler için “adalet” çağrısıyla sokaklara döküldü.
Bangladeş’teki gösteriler sırasında yaşanan şiddet olaylarında yüzlerce kişi hayatını kaybetmiş, binlerce kişi gözaltına alınmıştı. Olayların giderek artması üzerine, Başbakan Şeyh Hasina, resmi konutundan ayrılarak askeri helikopterle Hindistan’a gitmeyi tercih etti. Bu esnada, göstericiler Başbakan’ın resmi konutunu basarak protestolarını sürdürdüler. Nobel ödüllü ekonomist Muhammed Yunus, 8 Ağustos’ta geçici hükümet başkanı olarak yemin edip göreve başlamıştı.