Grip ve Soğuk Algınlığına Dikkat!
Havaların soğumasıyla birlikte grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların görülme sıklığı artmaktadır. Bu dönemde, hastalıklara karşı başta antibiyotikler olmak üzere çeşitli ilaçların bilinçsizce kullanımı da yaygınlaşmaktadır. Bu konuda önemli uyarılarda bulunan Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Funda Ekimci Deniz, grip ve soğuk algınlığı ilaçlarının masum olmadığını belirtiyor.
Deniz, grip ve soğuk algınlıklarının kesin bir tedavisinin bulunmadığını vurgulayarak, “Antibiyotiklerle bu hastalıkları tedavi etmiyoruz. Bu nedenle hastaların hekimlerden antibiyotik talep etmemeleri en önemli tavsiyemdir. Özellikle bu hastalıkların yaygın olduğu dönemlerde soğuk algınlığı ilaçlarının sıklıkla ve bilinçsizce kullanıldığını görmekteyiz. Soğuk algınlığı ilaçları, içeriklerindeki dekonjestan etkili efedrin ve pseudoefedrin gibi maddeler nedeniyle oldukça dikkatli kullanılmalıdır. Bu maddelerin kardiyovasküler yan etkileri olabileceği gibi, hipertansiyon ve taşikardi gibi sorunlar da yaşanabilir. Bu nedenle, hekimlere danışmadan ilaç kullanmaktan kaçınmak çok önemlidir.” diye ifade etti.
Deniz, grip ve soğuk algınlığını hafif atlatmak için şu önerilerde bulundu:
- Bolca dinlenmek,
- Düzenli uyku alışkanlıkları edinmek,
- Sıvı tüketimini artırmak,
- Dengeli ve sağlıklı beslenmek,
- Bağışıklık sistemini güçlendirici vitaminler almak.
Ayrıca, bu hastalıklardan korunmak için ortamların havalandırılmasının önemine dikkat çeken Deniz, “Kapalı ve kalabalık ortamlarda mümkün olduğunca bulunmamaya özen göstermeliyiz. El hijyeni de bu süreçte son derece önemli. Ellerimizi sık sık yıkamalıyız. Eğer kalabalık ortamlara gireceksek, maske gibi kişisel koruyucu ekipmanlar kullanmak faydalı olabilir. Unutulmamalıdır ki, soğuk havalar değil, virüsler hastalıklara yol açar. Bu nedenle kapalı alanlardan kaçınmak, ilaç kullanmaktan çok daha etkilidir.” şeklinde konuştu.
Her Yıl Grip Aşısı Olmayı Unutmayın!
Deniz, grip aşılarının önemini vurgulayarak, “Özellikle küçük yaş grubu çocuklara, yaşlılara ve kronik hastalığı bulunan bireylere her yıl grip aşısı yaptırmalarını şiddetle tavsiye ediyorum. Grip aşıları, influenza virüsüne karşı geliştirilen ve her yıl yeni suşlara göre güncellenen aşılardır. Grip hastalığı, yüksek mortalite ve morbidite riski taşıdığından, yaşlılarımız ve kronik hastalığı olan bireylerin, bu aşı sayesinde hastalığı daha hafif atlatmaları ve olası komplikasyonlardan korunmaları mümkün olacaktır.” dedi.
Deniz, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini de belirterek, “Uyku düzenimizi korumalı, dengeli beslenmeliyiz. C vitamini, D vitamini ve çinko gibi bağışıklığı destekleyen besin ögelerini almaya özen göstermeliyiz. Bu besin ögelerini öncelikle doğal kaynaklardan, yani meyve ve sebzelerden almak en sağlıklısıdır.” diyerek sözlerini tamamladı.