Rusya’nın Askeri Stratejisi ve Mahkumların Kullanımı
Rus bağımsız yayın organı Important Stories‘in haberine göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’ya karşı yürütülen savaşta cephe hattına 20,000 yeni asker yerleştirme planları yapmaktadır. Bu durum, Putin’in radikal kararlar almasına zemin hazırlıyor. Yeni düzenlemeyle, ağır suçlardan yargılanan zanlılar, uzun hapis cezaları yerine ‘askeri dokunulmazlık’ seçeneğini tercih edebilecekler.
Askeri dokunulmazlık statüsüne sahip olan bu zanlılar, işledikleri suçlardan dolayı yargılanmaktan muaf tutulacaklar. Bunun karşılığında, bu kişilerin Rus ordusuyla en az bir yıl süreyle askerlik sözleşmesi imzalamaları gerekecek. Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre, yargılanan yaklaşık 60,000 kişinin %40’ının ‘askere alınması’ bekleniyor.
Dokunulmazlık talep eden bireyler, Rusya ordusuyla bir anlaşma imzalayarak, Ukrayna’da savaşma taahhüdünde bulunacaklar. Savaşın başlamasından bu yana, Rusya, hüküm giymiş mahkumları ve haklarında soruşturma yürütülen kişileri silahlı kuvvetlere katmaya teşvik ediyor. ABD’nin Washington Post gazetesinin haberine göre, daha önce cezaevine girmiş askerler, savaş alanında görev aldıktan sonra hayatta kalmaları durumunda tam affa tabii olarak serbest bırakılacaklar.
Geçtiğimiz ay, Rus ordusu 180,000 yeni askeri bünyesine katmayı hedefleyerek, toplam asker sayısını 1.5 milyon kişiye çıkarmayı planladığını duyurdu. Bu hedefe ulaşması halinde Rus ordusu, dünyanın en fazla personele sahip ordusu olma unvanını elde etmiş olacak.
Öte yandan, Ukrayna da kendi askeri personel sayısını artırmak amacıyla geçen yıl benzer bir yasa tasarısını oy çokluğuyla kabul etti. Ancak Ukrayna, ağır suç işlemiş bireylerin kesinlikle askere alınmayacağına vurgu yaparken; hırsızlık, vergi kaçakçılığı, darp gibi suçlardan hüküm giymiş kişilerin af karşılığında askere alınabileceğini belirtti.