BÜTÇENİN KARA DELİĞİ
Yap-işlet-devret modeliyle işletilen köprü, tünel ve otoyollara verilen garanti tutarlarına kur zammı uygulandı. Bu durum, garanti geçiş sayılarının belirlenen rakamlara ulaşmadığı senaryolar için Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından özel sektör firmalarına ödenecek tutarları artırdı. Osmangazi Köprüsü’nde her bir geçiş için 1.870 TL, Çanakkale Köprüsü’nde 760 TL, Avrasya Tüneli’nde 238 TL ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde 204 TL ödenecek. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, köprü ve tüneller için bugün itibarıyla geçerli olacak şekilde bir kur ayarlamasının yapıldığını ifade ederek, “Deli Dumrul projeleri için devletin kasasından artık daha fazla para çıkacak” dedi.
OSMANGAZİ KÖPRÜSÜ’NDE YÜKSEK GARANTİ TUTARI
Deniz Yavuzyılmaz’ın paylaştığı verilere göre, Hazine’nin araç geçiş ücreti için ödeyeceği farkın en yüksek olduğu proje Osmangazi Köprüsü olarak öne çıkıyor. Yavuzyılmaz, köprü için şu bilgileri verdi: “Geçen araç ücreti 555 TL olarak kalacak, ancak Hazine’nin şirkete garanti ettiği araç geçiş ücreti 1.870 TL’ye yükseldi. Bu durumda Hazine’nin, köprüden geçen her araç için ödeyeceği fark tutarı 1.315 TL’ye ulaştı.”
ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ
Çanakkale Köprüsü’nde geçen araç ücreti 585 TL olarak devam ederken, Hazine’nin garanti ettiği tutar ise 760 TL’ye çıkmış durumda. Hazine, köprüden geçen her araç için şirkete 175 TL fark ödeyecek.
AVRASYA TÜNELİ
Avrasya Tüneli’nde ise geçen araç ücreti 156 TL olarak sabit kalırken, Hazine’nin şirkete garanti ettiği araç geçiş ücreti 238 TL’ye yükseldi. Bu durum, tünel işletmecileri için önemli bir gelir kaynağı oluşturuyor.
YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ
Deniz Yavuzyılmaz, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde de benzer bir durumun söz konusu olduğunu belirterek, “Geçen araç ücreti 70 TL olarak kalacak, ancak Hazine’nin şirkete garanti ettiği araç geçiş ücreti 204 TL’ye yükseldi. Hazine’nin, köprüden geçen her araç için ödeyeceği fark tutarı 134 TL’ye çıktı” ifadelerini kullandı.