Bahar Depresyonu Hakkında Bilgilendirme
Uzman Klinik Psikolog Melike Akpınar Kadıoğlu, mevsim geçişlerinde sıkça yaşanan bahar depresyonu hakkında önemli uyarılarda bulundu. Bahar depresyonunun tanımını yaparak, “Majör depresyonun alt türlerinden biri olan mevsimsel depresyon, halk arasında bahar depresyonu olarak da bilinmektedir. Genellikle sonbahar ve kış aylarında ortaya çıkar ve baharın gelmesiyle birlikte belirtileri azalma gösterir ya da kaybolur. Özellikle yazın sona ermesiyle birlikte günlerin kısalması ve gün ışığının azalması, insan vücudu üzerinde birçok açıdan etkili olmaktadır. Araştırmalar, gün ışığının fizyolojik, psikolojik ve hormonal düzeyde insan bedenine önemli etkileri olduğunu ortaya koymaktadır. Dünyaya bakış açımız, duygusal durumumuzla doğrudan ilişkilidir. Hava sıcaklığının kişiler üzerindeki etkisi oldukça büyüktür. Özellikle hava bulutlu veya yağmurlu olduğunda, bazı bireylerde karamsar bir ruh hali gelişebilir. Mevsimsel depresyonun tanımlanmasının nedeni, depresif atakların mevsimsel olarak ortaya çıkması ve sonlanmasıdır.” şeklinde konuştu.
“DEPRESİF NÖBETLER AYNI MEVSİMDE TEKRARLIYORSA DİKKAT”
Aynı mevsimlerde tekrar eden şikayetlerin önemine dikkat çeken Uzm. Klnk. Psk. Kadıoğlu, “Bahar depresyonunu tanımlarken dikkat edilmesi gereken en önemli faktör, depresif nöbetlerin her yıl aynı mevsimde düzenli bir şekilde yaşanması ve diğer mevsimlerde kişinin ruh halinin tamamen düzelmiş olmasıdır.” ifadesini kullandı.
“SOSYAL İLİŞKİLERDEN ÇEKİLME OLABİLİR”
Bahar depresyonunun belirtilerini şu şekilde sıraladı:
- Uyku düzeninde bozulmalar (normalden daha fazla uyuma ya da uyuyamama).
- Değersizlik, suçluluk, ümitsizlik, sinirlilik ve karamsarlık duyguları.
- Sosyal ilişkilerden uzaklaşma.
- İştahta düzensizlik (normalden fazla yeme ya da iştahsızlık).
- Odaklanma ve dikkati sürdürmede zorluk.
- Normalde ilgi uyandıran aktivitelere karşı ilgi kaybı.
- Cinsel istekte azalma.
- Halsizlik, enerji kaybı, eyleme geçme isteksizliği ve içe kapanma.
- Uyuşukluk gibi semptomlar gözlemlenebilir.
“TEŞHİS İÇİN AYNI SEMPTOMLARIN 2 SENE TEKRAR ETMESİ GEREKİYOR”
Tanı sürecine değinen Uzm. Klnk. Psk. Kadıoğlu, “Mevsimsel depresyon tanısı koyabilmek için en az 2 yıl boyunca, aynı mevsimde yukarıda belirtilen semptomların birkaç ay boyunca devam etmesi ve diğer mevsimlerde kişinin tamamen düzelmiş olması gerekmektedir. Mevsimsel depresyonun cinsiyetler arasında görülme oranı, diğer depresyon türlerinde olduğu gibi kadınlarda erkeklerden daha yüksek bir orandadır.” açıklamasında bulundu.
“BAHAR DEPRESYONUNU ATLATABİLECEK TAVSİYELER”
Bahar depresyonu ile başa çıkabilmek adına bazı önerilerde bulunan Uzm. Klnk. Psk. Kadıoğlu, “Araştırmalar, vücuttaki serotonin düzeyinin düşüklüğünün depresyon üzerinde etkili olduğunu göstermektedir. Güneş ışığına maruz kalındığında, serotonin seviyesinde artış gözlemlenmektedir. Bu nedenle, güneşli günlerde açık hava etkinlikleri düzenlemek, aydınlık ortamlarda çalışmak, tatil planlarını güneşli yerlerde yapmak, sosyal hayatta aktif olmak, fiziksel aktiviteler gerçekleştirmek, yeni hobiler edinmek, uyku düzenine dikkat etmek ve negatif içeriklerden uzak durmak, mevsim depresyonu ile başa çıkmada etkili yöntemlerdir. Ayrıca, ruh sağlığı uzmanları tarafından önerilen farmakolojik tedavi ve psikoterapi yöntemlerinden de faydalanmak mümkündür.” dedi.
“UYKU VE İŞTAHTAKİ BOZULMALAR KONTROL EDİLEMİYORSA DESTEK ALINMALI”
Kişilerin hangi durumlarda uzman desteği alması gerektiğine de değinen Uzm. Klnk. Psk. Kadıoğlu, “Eğer birey günlük yaşamını sürdürmekte zorlanıyorsa, işlevselliğini kaybetmişse, günlük sorumlulukları takip etmekte ve yerine getirmekte güçlük çekiyorsa, sosyal çevresinden uzaklaşmışsa, uyku ve iştah bozukluklarını kontrol edemiyorsa, bu durumda profesyonel destek alması oldukça önemlidir.” ifadelerini kullandı.