Dünya Sepsis Günü
Her yıl 13 Eylül, tüm dünya genelinde Dünya Sepsis Günü olarak kutlanmaktadır. Bu özel gün, sepsisin sinsi ve hızlı ilerleyen doğası hakkında farkındalık yaratmak amacıyla belirlenmiştir. Her yıl milyonlarca insan bu ciddi duruma yakalanmakta ve maalesef, çoğu kişi bunun tehlikelerinin farkında olmadan hayatını kaybetmektedir. Sepsis hakkında merak edilenleri ve alınması gereken önlemleri Biruni Üniversite Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Müberra Hraloğlu bizlerle paylaşıyor.
SEPSİS NEDİR?
Dr. Müberra Hraloğlu, sepsisi açıklarken, “Sepsis, bakteri, virüs, mantar veya parazitlerin neden olduğu enfeksiyonların vücutta aşırı ve kontrolsüz bir bağışıklık tepkisine yol açtığı bir durumdur. Bu durum, organ yetmezliklerine neden olabilir ve tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabilir. Sepsisin en büyük tehlikesi, durumun hızla kötüleşebilmesidir. Kısa bir sürede sağlıklı görünen bir birey, hayati tehlikeyle karşılaşabilir” şeklinde bilgi veriyor.
“YAŞLILAR, BEBEKLER, KRONİK HASTALIĞI OLANLAR DAHA SAVUNMASIZ”
Risk altındaki bireyler hakkında konuşan Dr. Hraloğlu, “Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, yaşlılar, bebekler, kronik hastalığı bulunanlar ve yoğun bakımda tedavi gören hastalar sepsise karşı daha savunmasızdır. Ancak, sağlıklı bireyler bile basit bir enfeksiyon sonrası sepsise yakalanabilir” açıklamasında bulundu.
SEPSİSİN BELİRTİLERİ
Sepsisin belirtilerine dair bilgi veren Dr. Hraloğlu, “Sepsisin belirtileri genellikle diğer enfeksiyonlardan ayırt edilemeyecek kadar benzerlik gösterse de, bazı anahtar işaretler oldukça önemlidir. Yüksek ateş veya düşük vücut ısısı, hızlı nabız ve nefes alışı, bilinç bulanıklığı ve aşırı yorgunluk, şiddetli ağrı ve halsizlik bu önemli belirtiler arasında yer alır. Bu belirtiler hızla kötüleşebilir, bu nedenle acil müdahale şarttır” diye belirtti.
SEPSİS TEDAVİSİ VE ÖNLEME YOLLARI
Sepsisin tedavisi ve önlenmesi hakkında da bilgi veren Dr. Hraloğlu, “Sepsis, zamanında tanı konulup tedavi edilmediği takdirde ölümcül bir durumda olabilir. Tedavi genellikle yoğun bakımda antibiyotik ve sıvı desteği ile uygulanmaktadır. Bu yüzden erken tanı ve müdahale hayat kurtarıcıdır. Ancak sepsisi önlemek en önemli adımdır. Basit hijyen kurallarına dikkat etmek, aşıları güncel tutmak ve enfeksiyon belirtilerini ciddiye almak sepsisi önlemenin temel yollarıdır” dedi.
FARKINDALIK VE EĞİTİMİN ÖNEMİ
Sepsis farkındalığının artırılmasının önemine değinen Dr. Hraloğlu, “Dünya Sepsis Günü’nün amacı, insanların bu hastalık hakkında daha bilinçli olmasını sağlamak ve sağlık çalışanlarına bu konudaki eğitimlerin önemini vurgulamaktır. Sepsisle ilgili farkındalığın artması, hastalıkla mücadelede en etkili yolların başında gelmektedir. Bu özel günde, sepsisle savaşan hastaları, sağlık çalışanlarını ve kaybettiklerimizi anarken, bilinçlenmek ve bilinçlendirmek için adımlar atmalıyız. Çünkü sepsis yalnızca bir enfeksiyon değildir, aynı zamanda hayati bir tehdittir” diyerek sözlerini tamamladı.