Ticaret Bakanı Ömer Bolat’tan Emlak İlan Düzenlemesi Hakkında Açıklamalar
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 15 Eylül 2023 tarihinden itibaren emlak sektöründe uygulanacak olan “doğrulanmış ilan” düzenlemesine dair önemli bilgiler paylaştı. Bu düzenleme, emlak ilanlarının güvenilirliğini artırmak ve tüketicilerin sahte ilanlarla karşılaşmalarını önlemek amacıyla hayata geçiriliyor. Bolat, “Yetki, emlak işletmesince taşınmaz hakkında tapu işlemi yapılmasını veya başka bir tasarrufta bulunulmasını kapsamayacak.” ifadelerini kullandı.
Alınan bilgilere göre, Ticaret Bakanlığı, tüketici haklarını korumak, fiyat manipülasyonlarının önüne geçmek ve taşınmaz ticaretindeki kayıt dışılıkla mücadele etmek amacıyla ilan platformlarında “doğrulanmış ilan” düzenlemesini başlatıyor. Bu düzenleme, 15 Eylül itibarıyla yürürlüğe girecek ve Bakanlık tarafından geliştirilen Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) ile uygulamaya konulacak. Sistem, 2024 yılının başından itibaren zorunlu hale gelecek.
Böylelikle, platformlarda yer alan emlak ilanları yalnızca taşınmazın sahibi, bu kişinin birinci ve ikinci derece hısımları veya eşi tarafından verilebilecek. Ayrıca, taşınmaz sahibi, e-Devlet üzerinden yetkilendirdiği emlak işletmesi aracılığıyla ilan verebilecek. Bu sistem sayesinde taşınmaz sahibi, emlak işletmesini e-Devlet’teki bir ekran aracılığıyla yetkilendirecek ve ilana konu taşınmazı, yetki vermek istediği emlak işletmesini ve süreyi belirleyerek işlemlerini tamamlayabilecek.
Bolat’tan Değerlendirmeler
15 Eylül öncesinde açıklamalarda bulunan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, vatandaşların yetki verme süreciyle ilgili endişe taşımamalarını istedi. Bolat, “Vatandaşlarımızın emlak işletmesine vereceği yetki sadece ilan verme ile sınırlıdır. Bu yetki, emlak işletmesinin taşınmaz hakkında tapu işlemleri yapmasını veya başka bir tasarrufta bulunmasını kapsamayacaktır.” dedi.
Bakan Bolat, ayrıca hem vatandaşların hem de emlak işletmelerinin dikkat etmesi gereken bazı hususları da vurguladı:
- EİDS üzerinden verilecek ilan yetkisi, emlak işletmelerinin yönetmelik gereği düzenlemesi gereken sözleşme ve belgelerin yerine geçmeyecektir.
- İşletmelerin, yetkilendirme sözleşmesi, taşınmaz gösterme belgesi ve alım-satıma aracılık sözleşmesi gibi belgeleri düzenleme zorunluluğu devam etmektedir.
- Sistemin devreye girmesiyle, Bakanlıktan yetki belgesi almayan emlak işletmeleri ilan girişi yapamayacaktır.
Bu nedenle, halihazırda yetki belgesiz faaliyet gösteren emlak işletmelerinin, herhangi bir mağduriyet yaşamamaları adına ivedilikle yetki belgesi almaları gerektiğini hatırlatan Bolat, bu konuda daha dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi.
1 Ocaktan İtibaren Tamamen Devrede
EİDS yetki doğrulama uygulamasının 15 Eylül – 31 Aralık 2024 tarihleri arasında bir geçiş süreci olarak öngörüldüğünü belirten Bolat, “Bu süreçte doğrulama olmaksızın ilan verilebilecek; ancak doğrulanmış ilanlarda EİDS’den doğrulandığına dair bir logo bulunacaktır.” ifadesini kullandı.
Bakan Bolat, uygulamanın 1 Ocak 2025’ten itibaren tamamen devreye gireceğini ve yetki doğrulaması yapılmadan ilan verilemeyeceğini vurgulayarak, söz konusu sistemin sahte ve yanıltıcı ilanların önüne geçeceğini, kayıt dışı emlakçılığı engelleyeceğini ve tüketici mağduriyetlerini azaltarak sektörde adil bir piyasa yapısının tesis edilmesine katkı sağlayacağını değerlendirildiğini belirtti.