Yapay Zeka Sanatı: Açık Artırmada Satılan Eserler ile Çarşı Pazarın Sıcak Gelişmeleri!

featured

Yapay Zeka ve Sanat: Tartışmalı Bir Dönem

Yapay zeka üretkenliği kavramı, günümüzde sanat dünyasında oldukça tartışmalı bir konu haline geldi. Ressamlar, sinemacılar, müzisyenler ve yazarlar gibi sanat alanında emek veren pek çok kişi, bu durumdan rahatsızlık duyuyor. Zira yapay zekanın sanatsal içerik üretmesi artık sıradan bir olay değil; dünya genelinde bu yetenekten faydalanan çok sayıda kişi ve kurum mevcut.

Geçtiğimiz günlerde, İngiltere’de bir yönetmen, tamamen yapay zeka ile yazılmış bir senaryoyu ve yine yapay zeka tarafından oluşturulmuş video parçalarını birleştirerek bir sinema filmi yapma girişiminde bulundu. Ancak, bu durum halk arasında büyük bir tepkiyle karşılandı ve sinema salonları filmi göstermekten vazgeçti.

Şimdi ise, dünya çapında galerileri ve müzayede evleriyle tanınan bir firma, yapay zeka ile üretilmiş resimler için bir açık artırma düzenledi. Bu satışlardan 700 bin dolar gibi büyük bir gelir elde edildi. İşte tam bu noktada sanat severler arasında büyük bir tartışma patlak verdi. 5.600 sanatçı, bu açık artırmayı protesto etmek için imza topladı. Protestocular, şu açıklamayı yaptılar:

  • Müzayedeye çıkarmayı planladığınız sanat eserlerinin çoğu, lisans olmadan telif hakkıyla korunan çalışmalar üzerinde eğitildiği bilinen AI modelleri kullanılarak yaratıldı, bu modeller ve bunların arkasındaki şirketler, insan sanatçıları sömürüyor, çalışmalarını izin veya ödeme almadan kullanarak onlarla rekabet eden ticari AI ürünleri üretiyor. Bu modellere ve bunları kullanan kişilere verdiğiniz destek, AI şirketlerinin insan sanatçıların çalışmalarını toplu olarak çalmasını ödüllendiriyor ve daha da teşvik ediyor.

Artırılmış Zeka adı verilen bu açık artırma, geçtiğimiz hafta Çarşamba sabahı sona erdi. Galerinin raporuna göre, 30’dan fazla esere yüzlerce teklif verildi ve toplamda 728.784 dolarlık bir satış gerçekleştirildi. Müzayede evi, kayıt yaptıranların %37’sinin tamamen yeni müşteriler olduğunu, teklif verenlerin %48’inin ise milenyum kuşağı veya Z kuşağından geldiğini belirtti. Bu durum, yeni neslin sanat anlayışının yapay zeka tarafından üretilen eserleri de kapsadığını ve bu ürünlere 728 bin dolar ödemekte bir sakınca görmediğini ortaya koyuyor.

Bu arada, küçük bir hatırlatma yapmakta fayda var… Müzayedede satılan eserlerin görsellerini herhangi bir yapay zeka servisine yükleyip bunun benzerini yarat dediğinizde, küçük farklarla çizilmiş orijinal bir yapay zeka resmine, tamamen bedava sahip olabilirsiniz. Üstelik kimse de size eserimi çaldınız hırsızlar diyemez!

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin