Bakterilerin Süperleşen Gücü: Antibiyotik Direnci ve Yapay Zeka Çözümü
Bakterilerin antibiyotiklere karşı kazandığı dayanıklılık, günümüzde sağlık alanındaki en büyük zorluklardan birini oluşturuyor. Farklı antibiyotiklerle bu sorunun bir kısmı hafifletilebilse de, köklü bir çözüm henüz bulunabilmiş değil. Bilim insanları, bu sorunun üstesinden gelmek için uzun yıllardır çaba sarf ediyor.
Imperial College London’dan Profesör José R. Penadés ve ekibi, yıllardır süper bakterilerin nasıl ortaya çıktığını anlamaya çalışıyordu. Fakat, bu sorunun çözümüne dair yeni bir teori geliştirdiklerinde, bunu kimseyle paylaşma fırsatı bulamadılar. Tüm bunlar, Google’ın yeni yapay zeka modeli Gemini 2.0 sahneye çıkana kadar sürdü. Penadés, yapay zekanın sorunu sadece iki günde çözdüğünü öğrendiğinde yaşadığı duyguları BBC Radio Four’un Today programında şu şekilde ifade etti: “Birisiyle birlikte alışverişteydim ve ‘Lütfen beni bir saat yalnız bırakın, bu bilgiyi sindirmem gerek’ dedim.“
Penadés, yapay zekanın bu sonuca ulaşmadan önce ekibinin çalışmalarına erişimi olup olmadığını öğrenmek için Google’a bir e-posta gönderdi. Bu, araştırmacıların üzerinde çalıştıkları teoriyi tahmin eden bir yapay zeka ile karşılaştıklarında akıllarına gelen ilk sorulardan biridir. Ancak Google, araştırmaya erişimi olduğunu reddetti. Söylenene göre, bu yapay zeka, cevabı kendi başına bulmuştu.
Penadés, “Yalnızca sunduğu en iyi hipotezin doğru olması değil, dört tane daha hipotez sunmaları ve hepsinin mantıklı olması da önemli. Bunlardan biri üzerine hiç düşünmemiştik ve şu anda bunun üzerinde çalışıyoruz” şeklinde konuştu. Yapay zekanın önerdiği ve bilim insanlarının akıllarına gelmeyen alternatif hipotezlerin neler olduğu henüz kamuoyuna açıklanmamış olsa da, bu durum yapay zekanın bilim alanında ne kadar değerli bir yardımcı olabileceğinin gözler önüne serdi.
Yapay zeka, araştırmacıların bulgularını doğrularken, onca yıl sürecek çalışmaları sadece günler içinde tamamlayarak muazzam bir zaman kazandırabilir. Genel kullanıma sunulan yapay zeka yardımcıları her zaman arzu edilen cevapları veremeyebilir ve hata yapabilir; fakat özelleşmiş gelişmiş yapay zeka sistemleri, süper bilgisayarlara erişim sayesinde çok daha etkili sonuçlar ortaya koyuyor gibi görünüyor.