SpaceX, Ay’a Yeni Bir Görevle Dönüyor!
Bugün, 15 Ocak’ta SpaceX, Ay’a önemli yükler taşıyan bir Falcon 9 roket fırlatışı gerçekleştirdi. Genellikle haftada birkaç kez Falcon 9 roketleri, Dünya yörüngesine uydu taşımak için fırlatılıyor. Ancak bu görev, daha iddialı bir hedefe ulaşmayı amaçladığı için dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.
Yeni fırlatılan Falcon 9, Firefly Aerospace’in Blue Ghost iniş aracı ile ispace’in RESILIENCE Ay iniş aracını taşıyor. Blue Ghost, Ay transfer yörüngesine yerleştirildi ve Ay’a ulaşmasının yaklaşık 45 gün sürmesi bekleniyor. Hedef noktası ise, doğal uydumuzun Dünya’dan da görülebilen büyük karanlık alanlarından biri olan Mare Crisium bölgesi.
Blue Ghost, hedefine ulaştığında, “Ay’ın altındaki yüzey delme, numune toplama ve Ay’daki gelecekteki insan görevleri için araştırmaları ilerletmek amacıyla, uzay havasının gezegeni nasıl etkilediğine dair içgörüler sağlamak için Dünya’nın manyetik alanının X-ışını görüntülemesi de dahil olmak üzere birçok bilim ve teknoloji gösterisi gerçekleştirmek üzere” çeşitli NASA yüklerini konuşlandıracak.
SpaceX, Blue Ghost’un başarılı bir şekilde konuşlandırılmasının ardından, Ay’a yolculuğu oldukça uzun sürecek olan RESILIENCE’ı hedefine doğru yönlendirecek. Bu iniş aracının, Ay’a inmesi beklenmiyor; çünkü fırlatma süreci yaklaşık dört ila beş ay sürecek. ispace, bu görev kapsamında Ay’a güvenli bir şekilde inmeyi, TENACIOUS Micro Rover’ı konuşlandırmayı, yüzeyi keşfetmeyi ve regolit toplamayı hedefliyor.
Fırlatma işlemi, Florida’daki NASA Kennedy Uzay Merkezi’ndeki Fırlatma Kompleksi 39A’dan (LC-39A) Türkiye saatiyle 09:11’de gerçekleştirildi. Bu tarihi an, uzay keşiflerinin geleceği için bir dönüm noktası olarak kaydedilecek.